Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Babázni is engedd… a fiúkat is!

babci baba

Kriszta egy kézműves, konkrétan babakészítő, valamint blogger. Hobbijából adódóan jobban belemerült a témába: jó az, ha hagyjuk babázni a kisfiúkat, vagy fogadjuk el a régi hagyományt, miszerint egy fiú ne babázzon?
Szakértőt is megkérdezett! Olvasd el az óvónő tanácsait a fiúk babázásával kapcsolatban!

“4 fiúgyermekkel áldott meg az ég 🙂 , lelkes és elhivatott babakészítőként 4 fiú után tudhatom meg milyenek is a lányok babázási szokásai. Érdekes felismerés számomra, hogy a kislány már ösztönből ölelgeti és cipeli a babákat. Bárhova megyünk, rögtön felcsillan a kis egyéves szeme, ha babát lát. Megmondom őszintén, én minden rosszallás, és beidegződés ellenére a fiúknak is engedtem a babázást. A gyerekkori babáimat bármikor birtokba vehették, én ebből nem csináltam ügyet 🙂 . Mindegyik fiúnál voltak kisebb időszakok, amikor bizony a napi történést eljátszották, meséltek nekik, gondoskodtak a babáról. A harmadik kisfiamnál kezdtem komolyabban a babavarrásba és természetesen az első fiúbaba az övé lett. Akkoriban vártam a negyedik fiúcskát és ugye gyakran jártunk orvoshoz, ide-oda, kicsim mindig magával cipelte kis társát. Látszott rajta, hogy idegen közegben biztonságot ad Neki, hogy még a babáját is szorongathatja. Persze amikor megszületett a kistesó, Ő is pelenkázta, öltöztette a maga kis kedvencét. Kb. úgy 1 évig volt aktív ez a korszak, aztán elmaradozott, ma már természetesen inkább autózik. A legkisebb fiam (3 éves) most éli ezt a korszakot. Rebekától (a kishugától) kisajátított egy babát és elvonul vele a szobába, irtó aranyos, ahogy mesél neki, cipelgeti. Persze, hogy most ezt játssza, hiszen most lelkesen utánoz mindent. A babázás pedig a kicsik révén szerves része a mindennapjainknak.”

Kikérdeztem erről egy óvónőt is, aki érdekes és elgondolkodtató érveket sorakoztatott fel arról, hogy

miért hagyjuk babázni a fiúkat

Kovács Ágnes írása

“Két fiú anyukájaként, és óvónőként, saját megfigyelésemre alapozva szeretném elmondani véleményem, és ezzel szeretném érdeklődésüket felkelteni a téma iránt.”

A meglehetősen „maradi” felfogás szerint: egy fiú ne babázzon! A problémát kifejezetten magával a „baba” szóval egyesíteném, hisz katonázni katonázhat, akcióhős figurákkal-, legó emberkékkel… stb játszhat, csak ne babázzon!

És ez a „baba” miért ne lehetne egy manó, v. fiúbaba?

A babázás előnyei fiúknál

  • Beszoktatás segítése, bölcsibe vagy oviba
  • Segít megérteni a modern apai szerepeket
  • Segít a szerepjáték átélésében,
  • Ezzel segít a fantázia, kreativitás és gondolkodás fejlődésében

Óvodás- és bölcsődés-korú gyermekekkel szerzett tapasztalataim alapján láttam, hogy mekkora segítség, ha a gyermek egy otthonról hozott „kis kedvenc” segítségével próbál beszokni. Ez a „társ” az otthon „szagát” hozza magával, ezzel segíti a leválást, védelmet nyújt, „bástyát” jelent. A kis társnak el tudja a gyermek panaszolni a bánatát, eljátszhatja vele, újraélheti az élete eseményeit, nagy megnyugvást ad az altatásnál, hisz „otthoni ágy” szaga van! És ez a „TÁRS” még most is vele lehet, amikor olyan egyedül van és olyan elhagyatottnak érzi magát!

A mai modern apák, aktívan vesznek részt gyermekük életében, egészen a születéstől!

Pelenkáznak, fürdetnek, tologatják a babakocsit. Sokszor akár ők maradnak otthon GYED-en, GYES-en. Az apa a gyermek egyik elsőszámú példaképe, mintaadója, szívesen azonosul vele a gyermek. A gondozási feladatokat is szeretné eljátszani, és abban bizonyára egyetértünk, hogy kicsit furcsán nézne ki Superman cuki pelenkában egy játék-babakocsiban.

babci baba

A népmeséink a legkisebb fiúról és a legkisebb királyfi

hőstetteiről, csodáiról szólnak, mellyel szintén szívesen azonosul gyermekünk.
„Kis társával” együtt szívesen merül bele a varázslatos mesevilágba, ezzel az elmélyüléssel a fantáziát, a gondolkodást kreativitást szinte észrevehetetlenül fejleszti.

Rajta hát, kedves anyuka, próbáld ki, hogy nem is olyan rossz az, ha fiad babázik!

Kép és szöveg: Huszár Krisztina

Forrás: Babci blog

[wysija_form id=”1″]

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: