Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Milyen nő vagy? Olyan férfi lesz a fiad is!

fiú, lány

Piac. Zsúfolt busz. Légkondi kikapcs. Tenyérnyi ablak kinyit. Nénikék csomagokkal. Férfi ücsörög.

Férfi. Inkább csak egy annak látszó hímnemű. Mert nem férfi az, aki nem adja át a helyét egy idős asszonynak.

Elnézem ezt a vasalt inget viselő, kövérkés, izzadt, kókadt fazont.

Férfivá válás

A férfiává válás gyerekkorban kezdődik. És nem azzal, hogy kék pólót veszek neki. Meg hogy a kisebb baleseteknél elrikkantom magam, hogy “Katonadolog!”. Nem is a betonkeverő-kukásautó-markoló-vonathegyektől.

Hanem attól, hogy mit tapasztal.

Szülői minta

A gyerek elsősorban utánoz. Figyel, lát, meglát. Nem a szavak hatnak rá elsősorban. Hanem az,  ahogyan viselkednek a szülei. Ahogy beszélnek, ahogy a saját szüleikkel, barátaikkal, idegenekkel bánnak – és ahogy egymással. Férfi a Nővel. Nő a Férfivel.

A gyerek mindent lát: beivódik a kis tudatába, gondolkodásmódjába a tapasztalat, a példa. Ha az a követendő minta, hogy apa előreengedi anyát, átveszi a nehéz csomagot, vagy hogy megölelgeti a feleségét és azt mondja, ülj le, pihenj egy kicsit, ma sokat tettél -, akkor valószínűbb, hogy felnőttként majd ő is értékeli a női, anyai erőfeszítéseket. De ha otthon csak az elvárást tapasztalja, jó szó, figyelmesség nem jár… Ha otthon anya elnyomott helyzetben van, ha engedélyt kell kérnie apától, ha nem törődnek a vágyaival, szükségleteivel, akkor az rossz indulás a férfivá válás útján. Felnőttként, férjként nem is olyan könnyű szemléletet váltani.

Mint ahogy ennek az ellenkezőjét is tapasztalom: sok anyuka a kicsi nemétől függetlenül bevonja gyerekeit a háztartásba, a főzésbe – és ez olyan jó! Kis lovagok, akik segítenek teríteni, akik meglátják, ha anya fáradt, akik már most sem felejtik el megköszönni a finom ebédet. 🙂

Gyermekkori környezet

Nem mindegy, hogy melyik országba, melyik kultúrkörbe, de főleg melyik családba születünk. Amit a gyerek maga körül lát, azt fogja természetesnek tartani. Hozzá fog tartozni a gyökereihez. Olyan jó is a fiainkkal beszélgetni a fiús-lányos dolgokról! Figyelmeztetni őket idejekorán, hogy a lányokkal kicsit finomabban kell bánni. A lányokat meg lágyságra, kedvességre nevelgetni.

És a párkapcsolatunkban is ragaszkodnunk kell a női jogainkhoz, egyúttal vállaljuk a női lét feladatait is. Egy maszkulin anya ugyanolyan rossz példa, mint az elnyomott helyzetét elfogadó. Ne hárítsuk a felelősséget csak az apákra.

Hát itt kezdődik…

Itt pedig folytatódik (a cikk) >>

Pintérné Mirza Anna
irastollelekig.cafeblog.hu

[wysija_form id=”1″]

Kép: pixabay.com

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: