Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Első napok az óvodában

óvodás

Egy új korszak köszönt be az életetekbe, amikor a kisfiad elkezdi az óvodát! Szerencsés esetben az elmúlt években együtt töltöttétek napjaitok nagy részét. Most pedig el kell válnotok egymástól, új felnőttek, sok-sok gyerek és egy új környezet veszi körül a kicsit az óvodában.

Ha időben elkezdtetek beszélgetni az óvodáról, akkor most egy kicsit könnyebb dolgotok lesz. Ha nyáron sokat jártatok a játszótérre, hogy más gyerekeket is megismerhessen, lehet, hogy velük fog egy óvodába járni, már lesz ismerőse! Ha elsétáltatok a kiválasztott intézményhez, netalán még be is mentetek, bemutatkoztatok az óvó néniknek, ők pedig megengedték, hogy kipróbáljátok a játékokat, akkor most nem kell teljesen idegen dolgokra készülnie csemetédnek. Elég csak arra emlékeztetni, hogy már jártatok ott, mi minden tetszett ott neki, kivel játszott legszívesebben.

Ha sikerült az igényeiteknek megfelelő óvodát, óvónőt választanotok, gördülékenyebben fognak telni az első napok. Mostanában a legtöbb helyen időt adnak a gyereknek is, szülőnek is a beszoktatásra. Az első napokban ott lehet egy szülő is a kicsivel. Ilyenkor jól megfigyelheted kisfiadat! Megnézheted, milyen játékokkal kezd játszani, mennyire keresi a többi gyerek társaságát. Ha van rá mód, beszélhetsz az óvónőkkel is, mik az elvárások, szokások az adott csoportban. A beszélgetés során a nevelő is egyre több információhoz jut a gyerekről, a családról.

A szoktatás folyamatában egyre hosszabb időre kell bemenni az óvodába, majd egyre hosszabb időre válsz el a kisfiadtól. Eljön az a nap is, amikor már ott is ebédelhet a kicsi, esetleg már ott is alhat, aztán kezdődik a rendes napirend.

Reggel beviszed az óvodába a csemetét, majd elköszönsz tőle, és a megbeszélt időpontban mész érte. Mi felnőttek csak ennyit tapasztalunk. De mit él át a kezdő óvodás? Azt, hogy el kell válnia anyától (esetleg más szeretett személytől), akivel eddig a napjait együtt töltötte. Ott marad a számára ismeretlen gyerekek között.

Nem egyformák a gyerekek, mindegyik másképp éli meg ezt a helyzetet. Van, aki élvezi az új helyet, új játékokat, új gyerekeket. Van, aki viszont beül egy csendes sarokba és csak szemlélődik, vár. Előbb-utóbb minden gyerek rádöbben, hogy ez most már mindig így lesz, és ő ezt nem akarja. Kezdődnek a reggeli sírások, ami sok szülőt kétségbe ejt. Ilyenkor legfontosabb dolog a következetesség. (Vannak olyan szerencsés kivételek is, akiknek a sírás teljesen kimarad!) Mondd el a kisfiadnak, hogy milyen büszke vagy rá, hogy ő már ilyen nagyfiú, hogy már óvodába jár. Anyának, apának most dolgoznia kell, ezért kell neki is olyan jó helyen lenni, ahol vigyáznak rá, figyelnek rá, ahol van még sok játszótárs, mennyi érdekes dologgal fog ott találkozni! Minden reggel köszönj el tőle, emlékeztesd, hogy meddig marad az oviban, mikor jössz majd érte! Ezt konkrét eseményhez kösd, hiszen a kicsiknek nincs időérzékük. Mondd azt, hogy pl. ebéd után jövök érted, addig játszhatsz a csoportban, az udvaron, énekeltek, rajzoltok, (stb). Ha van valamilyen közös elköszönős szertartásotok, ha kitaláltál valamilyen kedves útravalót, azt súgd minden reggel kisfiad fülébe, öleld meg, puszild meg, aztán menj! Ha már elköszöntél, ne fuss mindig vissza, hogy sír a gyerekem, mert ezzel csak a bizonytalanságot erősíted benne. Bízz a pedagógusokban, bízz a kisfiadban! Hamarosan megnyugszik, legtöbbször csak az elválás nehéz, utána már felfedezi a játékokat, gyerekeket, esetleg odabújik az óvó nénihez, aztán játszik egész nap és gyorsan eltelik a napja. (Ha a szülő bizonytalan, megérzi a gyermek, és ő is azzá válik. Ezzel tovább nehezíted a beszokást. Azt gondolja, ő most olyan helyen van, ahol őt veszély érheti, hiszen a szülei is féltik őt.)

A legtöbb esetben néhány hét elég a beilleszkedésre. Tapasztalja, megtanulja kisfiad, hogy nem hagyjátok ott, megbízhat a szüleiben, mentek érte minden nap. Megszokja az óvodai szabályokat, megismerkedik a gyerekekkel, felnőttekkel. Hamarosan kialakul a kötődés is (legtöbb kisgyerek választ magának egy kedvenc óvó nénit), aztán már ő fog reklamálni, hogy miért van ma szombat-vasárnap, miért nincsen óvoda!

Ha nem éri kisfiadat meglepetésként, hogy mostantól óvodába fog járni, ha számít az új helyzetre, ő is könnyebben fog beletanulni az óvodás életbe. Hamarosan belejön a közös játékba, a közös étkezésekbe, megszereti a játszótársakat. Lesz majd kedvenc tevékenysége is! Egyik gyerek rajzolni szeret majd jobban, másik szívesebben mondja el otthon is a verseket, mondókákat, harmadiknak a kisautók jönnek be leginkább. Minden gyerek más, tehát mindegyikük másképp válik igazi óvodássá! Abban mind egyformák, hogy előbb vagy utóbb megszokják (jobb esetben meg is szeretik) az óvodát!

Kép: Pixabay.com

» Az ajándékot letöltötted már?

[wysija_form id=”1″]

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: