Iskolás lesz a fiam

iskolás fiú

Eljön a nap, amikor szeretett, 6-7 éves kisfiad elér ahhoz az állomáshoz, hogy iskolába kell mennie. Fel lehet-e készíteni erre a fiúkat? Egyáltalán kell-e készülni rá előre? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.


A legfontosabb: ne aggódj túlságosan! A szülők gyakran jobban izgulnak az iskolakezdéstől, mint maga a gyerek. A fiad csak azt tudja, hogy kap egy csomó menő cuccot, füzeteket, ceruzákat, és új helyre megy, ahol lesznek gyerekek. Nem vizionál beilleszkedési zavarokról, követelményekről, vagy iskolaudvaron kitörő verekedésekről, ahogy esetleg a mamája. 🙂 Nyilván lehet benne egy egészséges drukk az új helyzet miatt, ez nem baj. Viszont ha azt látja rajtad, hogy szorongsz, akkor félő, hogy ő is átveszi ezt egy idő után: “lehet valami aggasztó az iskolában, de nem tudom, hogy mi az”.

Lehet arra időt szánni, hogy lelkileg egy kicsit felkészítsd a fiadat az iskolára, de ezt ne harangozd be! Nem kell semmit mondani, a legkönnyebb játékos formában megtenni ezt.

A fiúk számára nagy kihívás az iskolában, hogy egy helyben kell ülni huzamosabb ideig. Jobb iskolákban az elsősöknek megfelezik a 45 perces órákat, de sok kisfiúnak még így is sok ez egyszerre. 🙂 Ha a te angyalkád is örökmozgó, hasznos lehet egy-két felkészítő játék, amit összefoglalóan “ülj a fenekeden” játékoknak hívok. A lényeg: ne legyen benne kényszerítés (az lesz elég a suliban), és ne érezze a kisfiad, hogy most egy helyben muszáj maradnia, hanem fogja fel annak, ami: játéknak.

Mese-rajz: Ültesd le a kisfiad papírral és színes ceruzával, majd ülj le mellé, és olvass fel, vagy mondj fejből egy körülbelül 20 perces mesét. Előtte kérd meg, hogy amíg mesélsz, rajzolja meg a hallott mese egy eseményét vagy szereplőjét. A végén dicsérd meg a rajzát, és azt is, ha nyugodtan ült.

Tv műsor: Ültesd le a kisfiadat, ülj le vele szemben, és játsszatok interjúkészítést. Válasszatok magatoknak kitalált karaktereket, váltogassátok az interjúalany és a riporter szerepét. Ez a játék nagyon szórakoztató, mégis egy helyben maradós.

Iskolás: Az egyikőtök üljön egy asztal mögé, ő lesz a diák, a másik a tanár. Ha nincs kistáblátok, ragassz a szekrényre celluxszal egy papírt, és hagyd, hogy a kis tanár “írjon” rá. Váltogassátok a szerepeket. Ha te vagy a diák, a játék keretében bemutathatod a helyes órai viselkedést is (jelentkezés, nem kiabálunk közbe, nem állunk fel engedély nélkül, stb.)

Még egy hasznos tanács: iskolakezdés előtt nézegessétek a tankönyveket! Ne olvasd fel neki előre a történeteket az olvasókönyvből, nehogy idő előtt megunja, de lapozzátok, nézegessétek a képeket, beszéljétek meg, melyik olvasmányt várja a legjobban. Így a tankönyvei nem lesznek mumusok, kötelező-jellegűek, hanem izgatottan várja, hogy használhassa őket.

Ha elkezdődik a suli, kiderül, mennyire tud alkalmazkodni a szabályokhoz a kisfiad. Ha először nehéznek találja a sok kötöttséget, nem kell aggódni, ez természetes. Viszont az is lehet, hogy meg fog lepni, és az otthoni energiabomba az iskolában mintagyerek lesz. 🙂

Sikeres iskolakezdést kívánok minden kisfiúnak és szüleiknek!

Botis Tamara,
tanulás szakértő, egy kisfiú édesanyja
eszleny.hu

Kép: Freedigitalphotos.net

[wysija_form id=”1″]

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: