Mesekönyvek szöveg nélkül – Mire jók?

mesélés

Talán már láttál olyan mesekönyvet, amelyben egyetlen betűt sem írtak le, csupán képekkel voltak tele az oldalak. Mitől mesekönyv ez? Ez egy képeskönyv, igaz? Pedig tudod mennyi történet rejtőzik ezek mögött a képek mögött? Ahányan “olvassák”, annyiféle mesét kerekítenek a képek alapján.

Mire jók ezek a mesekönyvek?

Ezekkel a mesekönyvekkel a történetet maga az olvasó találja ki. Többnyire gyönyörű, bájos, kedves illusztrációkat tartalmazó mesekönyvek teljesen az olvasók fantáziájára vannak bízva. Minden olvasó más részletet vesz észre, más részletet tart fontosnak, más élmények után veszi kezébe a könyvet, aminek köszönhetően más mesét fog kitalálni a saját gyermekének (vagy akár a gyermek maga is kitalálhatja a mesét és ő mondhatja el a történetet a szülőnek). Még a közel hasonló történetek is egészen másképp szólnak minden családban, hiszen más szókinccsel írnak le egyes jelenségeket, eseményeket.

Kicsik is olvasnak

Természetesen azokból a mesekönyvekből is remekül tudnak “olvasni” az egészen apró gyermekek is, amelyekben valóban leírtak egy mesét, de ezeket sokszor már szó szerint tudják a szüleiktől, annyit hallgatták ugyanazt a történetet. A szöveg nélküli könyvekhez nem tudja mindig pont ugyanúgy elmesélni a felnőtt sem a történetet, tehát amikor egy gyermek veszi kezébe a könyvet, használnia kell a fantáziáját. Alaposan megnézni a képeket. Megkeresni a kedvenc állatokat, barátokat, a kedvenc helyeket. Ahányszor átnézi a könyvet, mindig újabb részleteket fedezhet fel. Minél többször mond mesét a lurkó a saját szavait használva, annál könnyebben fogja tudni beleszőni a történeteibe az újabb részleteket is. Bővül a szókincse, gyakorolja a hangos mesélést. Fiúk számára ez rendkívül hasznos, hiszen ők kevésbé aktívak a szóbeli kommunikációban.
Azok a gyerekek is képesek így megszeretni az olvasást, akik egyébként nem számítanak nagy könyvmolynak. Élvezik a képeket, magukban már lejátsszák a történetet, amit aztán szavakba is öntenek.

mesélés, sárkány

A szöveg nélküli mesekönyvek előnyei

 • Új, egyre bővülő szókincs
 • Történetalkotás
 • Történetmesélés, elbeszélés
 • Jellemzés, személyek tulajdonságainak kialakítása, bemutatása
 • Leírás, helyek, helyszínek felismerése, szóbeli bemutatása
 • Memóriafejlesztés
 • Szóbeli kifejezőskészség fejlesztése
 • Képzelőerő, kreativitás fejlesztése

A magyar piacon is akadnak szöveg nélküli mesekönyvek, de ebben az esetben bátran válogathatsz a neten kapható könyvekből, bármilyen webshopban, hisz ezek a könyvek teljesen nemzetköziek, minden nyelven használhatók. (Ha be tudod még szerezni valahonnan, az Aranyfa sorozat könyveit, az első szint szöveg nélküli mesekönyvekből áll.)

Ötletek szöveg nélküli mesekönyvekhez

 • Vedd fel a történetet, amit a fiad mesél egy szöveg nélküli mesekönyvből – később is öröm lesz visszahallgatni, hogy milyen szókincse, milyen fantáziája volt már aprócska korában is
 • Vedd fel többször is, milyen történetet talál ki ugyanahhoz a könyvhöz – hasonlítsátok össze, milyen eltérések voltak a két történetben
 • Próbáljátok meg többféle befejezéssel kitalálni a történetet. Például egyszer legyen vidámabb, máskor szomorúbb a történet (ahogy a ti napjaitok is más-más hangulatban telnek)
 • Írjatok történetet egy mesekönyvhöz. Ha már nagyobb a fiad és már tud írni, érdemes újra elővenni a szöveg nélküli könyveket, próbáljon meg akkor is írni egy történetet. Érdemes ezután is meghallgatni azokat a történeteket, amiket pici korában mesélt ugyanabból a könyvből. Hogy tetszik neki évekkel később?
 • Ha kifogytatok a boltokban kapható mesekönyvekből, rajzoljatok saját mesekönyvet!

Néhány neten is elérhető mesekönyv:

3 mese szöveg nélkül >>
A pirítós >>
“Rugólábú” >>

Ha te is találsz szöveg nélküli, letölthető/online meséket, írd meg, hogy hol lehet megnézni ezeket! Köszönjük!

Keressétek meg a saját kedvenceiteket, sokáig fogják élvezettel “olvasni” a srácok!
Jó olvasást, jó szórakozást!

[wysija_form id=”1″]

Képek: Pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: