Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Mielőtt iskolát választasz

Január vége van, még oly távolinak tűnik a szeptemberi iskolakezdés… Nézed a gyermeked és nagy aggodalom fog el, hogy hogy fog helytállni szeptembertől az iskolában.

Most született, most történt, hogy apró léptekkel megindult a szobában és te nem hittél a szemednek! És most elindul egyedül, nagy munka vár rá.
Nem fogom szépíteni, az első osztályban igenis hatalmas munka folyik. A szeptemberben beeső kis óvodás, aki még nem tud olvasni, írni, számolni, napról napra olyan teljesítményt produkál, amin jobban ámulsz, mint az első lépteken.

Az én elsős kisfiam karácsony körül már maga olvasta a feliratokat bevásárláskor, a számok világa is rabul ejtette. Csak ámulok, mi mindent megtanult! Szárnyalt, szárnyal… Kellett hozzá, hogy megérjen a figyelme, kíváncsisága. Kellett egy jó intézmény, egy megfelelő tanító néni, ami nekünk megadatott.

És most itt vagyunk a legtöbb nagycsoportos kisgyermek szüleit foglalkoztató témánál:

Hogyan válasszak jó iskolát, jó tanítót?
Nem értek egyet azzal, hogy van jó és rossz iskola, vagy jó és rossz pedagógus! Mindenki jó, csak nem mindenkinek! A számotokra legmegfelelőbbet kell megkeresni. Az, hogy mások mit mondanak, ne befolyásolja a döntésedet! Ehhez a hatalmas munkához olyan helyet és pedagógust válassz, akivel a gyereked és te is együtt tudsz működni.

Ezt első szülőin el szoktam mondani: “Képzeljetek el egy egyenlő szárú háromszöget. A csúcsain ott vagy te a szülő, másikon én, a pedagógus és a harmadikon a gyermeked. Ez úgy fog működni, ha mind a hárman együtt tudunk dolgozni, segítjük egymást, kommunikálunk.”

Tehát válassz olyan valakit a gyerekednek, akinek a stílusa, hitvallása megfelel az elképzelésednek és a legfontosabb, hogy a gyermekednek. A fiadnak (lányodnak) kell majd együtt dolgoznia a pedagógussal, és ki ismerné jobban a csemetédet, mint Te!

Az iskolák a beiratkozás előtt szerveznek az iskolába készülő gyerekeknek foglalkozásokat. Itt megismerkedhettek a pedagógusokkal, megnézheted mit szól a kisfiad az adott iskolához, tanító nénihez. Találkozhatsz a többi pedagógussal is, ami szintén nagyon fontos, hiszen a következő években a csemetédet majd másik tanító, tanár is fogja tanítani.

Érdemes az iskolák honlapjain is nézelődni, milyen programokat szerveznek, milyen lehetőségeket biztosítanak tanulóiknak.

És csak egy utolsó gondolat:
Ne aggódd túl a dolgot, főleg ne a gyermeked füle hallatára, mert ezzel őt is stresszeled, bizonytalanságba kergeted! Nincs rossz döntés! Bízz a megérzéseidben! Látogass el az intézményekbe kisfiaddal és nézd meg, hogy érzi ott magát!

Kellemes iskolaválasztást, és nyugi megtalálod a gyermeked számára a legjobbat!

Szabó-Szaller Izabella

Olvasd el, ez is érdekelhet!
Iskolaválasztás >>
Iskolás lesz a fiam >>
Tippek a sikeres iskolakezdéshez >>

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: