Hogy tedd szórakoztatóvá az olvasás gyakorlását a figyelemzavaros gyereked számára?

olvasó fiú

Fiammal nehéz hónapokat éltünk meg, mikor az iskolai olvasmányt kellett gyakorolni. A szöveget már ismerte, nem nyújtott neki felfedezni való élményt. Ráadásul az örökös elkalandozás miatt gyakori volt a makogás, tévesztés. Kudarcot szült, ami miatt utált olvasni. Szerencsére játékos feladatokkal sikerült áthidalni a problémát és 2. osztály végére már kedvelt tevékenység lett az olvasás. Azóta rendszeresen könyvet olvas, az osztályban ő jár az élen.

Egy figyelemzavaros gyereknél 2 fontos tényezőt kell szem előtt tartanunk az olvasás gyakorlása során: 1. időben ne tartson sokáig, 2. tartsuk fenn a gyerek figyelmét különböző technikákkal – magyarul tegyük szórakoztatóvá az unalmas gyakorlást. Erre dolgoztam ki néhány gyakorlatot. Mindegyik kipróbált és jól működő játék.

• Felváltva olvasás

Erről a módszerről ugyan máshol olvastam, azonban kiegészítettem a saját elgondolásaim szerint. A szöveg szavait felváltva olvassátok. Egyet a gyereked, egyet te. Ha olyan szót olvas egyikőtök, ami rövid, azaz 1, 2, vagy 3 betűs, akkor a következőt is még ugyanannak kell olvasnia. Hiszen ez így igazságos!

Számos előnye van a módszernek:
– Tempót adsz az olvasásnak. A gyerek ösztönösen igyekszik felvenni az olvasási sebességedet (a saját tudása szerint), így elkerülitek a rétes-nyújtást.
– Tanítod vele a hangsúlyozást. Hiszen vagy a mondat eleje, vagy a vége a tiéd lesz, és azt jelzed neki az énekbeszédeddel.
– Segíted a szöveg megértésében, mert a közreműködéseddel folyékonyabb, érthetőbb az olvasás.
– Fejleszti a koncentrációt, mert figyelni kell a rövid szavakra.
– Olvasás közben végig egymásra figyeltek, ami kellemes érzés mindkettőtöknek.
– Szórakoztató és időtakarékos.

Téves azt hinni, hogy ezzel a technikával kevesebbet fog gyakorolni a gyerek, mert a fele szöveget a szülő olvassa fel neki. A gyereked nem csak azt a szót fogja elolvasni, ami az övé, hanem szemmel követi a tiédet is. Azaz némán elolvassa.

• Mutatós játék

A következő játékot akkor ajánlom, amikor a hangsúlyozást gyakoroljátok. Csak olyan szövegnél működik, amiben sok különböző mondattípus van: kérdő/felkiáltó/felszólító mondat, vagy párbeszéd. Minden mondattípushoz legyen egy egyezményes mozdulatotok. Pl.: azoknál a mondatoknál, aminek a végén felkiáltójel van, ott a kezét emelje fel. Ahol kérdőjel, ott fogja meg a fejét. Ahol párbeszéd, ott mutasson az ujjával kettőt. Végig a teljes mondat olvasása során mutatnia kell az egyezményes jelet és ezzel párhuzamosan hangsúlyozni is. Ehhez már a mondat legelején meg kell állapítani, milyen típusú is lesz az. Fejleszti a figyelmet, sőt ébren is tartja és kiterjeszti a fókuszálást.

• “Helyettesítő” olvasás

Keress a szövegben olyan szót/szavakat, amelyek sokszor fordulnak elő. Amikor ezt olvassa a gyereked, akkor csak némán olvassa el. A kimondása helyett pl. csettinteni/tapsolnia vagy fütyülnie, stb. kelljen. Egy jó szövegnél, még oda illő mozdulatot is ki tudtok találni. Pl.: madár helyett röpdösés, didergő király helyett vacogás, Mátyás király helyett nagy orr mutatása, kismalac helyett röfögés stb. Ezzel a módszerrel kevésbé fog elkalandozni a lurkó és jótékony hatású a koncentrációs képességre.

• Keresős olvasás

Ha már néhányszor elolvastátok a szöveget, akkor játszhattok olyat, hogy te mondasz egy szót belőle, neki meg kell keresnie. Esetleg meg kell számolnia, hányszor szerepel. Ez a figyelmet fejleszti és a néma olvasást.

• Összevissza olvasás

Már ismert szövegnél, vagy ahol nem a tartalom a fontos, hanem a gyakorlás, ott érdemes bevetni. Kisebb részegységet olvastatsz el, majd ráböksz a szöveg egy másik részére és onnét kell folytatnia. Próbáld úgy összeollózni, hogy értelmes, esetleg vicces szöveg álljon össze. Ha tetszik neki, engedd meg, hogy ő is összeollózhasson.

• Kitakarás

Miután elolvasott egy részt a gyerek, takard le a mondat, vagy szövegegység végét. Azt a gyerekednek magának kelljen kitalálnia saját fantáziája szerint. Így ő fejezheti be a mesét. Fejleszti a fantáziát, szövegértést és a figyelmet.

• Tévesztős olvasás

Ha fáradt már a gyereked, akkor olvasd fel neki te a szöveget részekre bontva. Minden egységben szándékosan tévessz egyet-kettőt. Lecserélheted rokonértelmű, vagy ellentétes jelentésű szóra valamelyik kifejezést, de ki is hagyhatsz belőle. Neki követnie kell az olvasásodat és meg kell mondani, mi volt a hiba. (Ugyan ezt a módszert nem én találtam ki, de nagyon hatékonynak találom, ezért került fel a listámra.)

• Megzenésítés

Ismeritek Ágnes Vanillát? Ő verseket zenésít meg és énekel. Próbáljátok ki ti is! Persze csak rövidebb, ritmusos szövegeknél jó, de érdemes kipróbálni.

Szigeti-Pekár Emese

Szorzótábla gyakorlás játékosan figyelemzavaros srácokkal >>

[wysija_form id=”1″]

Kép: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: