8 dolog, amit a fiús anyukáknak tudniuk kell a fiaikról

anyja fia

A fiúk mások, mint a lányok. Nem jobbak, vagy rosszabbak, mások! Ha nagyobb hangsúlyt fektetünk ezekre a különbségekre, könnyebb megérteni anyaként is, hogy miért reagálnak másképp, miért csinálnak bizonyos dolgokat másképp a fiúk, mint a lányok! Egészen biztos, hogy van olyan dolog is a felsorolásban, amiről már hallottál, de talán akad olyan is, ami újdonság lesz számodra!

1. Másképp működik az agyuk

Néha nehéz az anyukáknak megérteni, hogy mi történik a fiaik fejében. Először is, a fiúknak segít a sok mozgás tanulás közben. Másodszor pedig, mivel az agyuk felépítése más, mint a lányoké, a fiúknak nehezebb egyszerre több feladatra koncentrálni, több feladatot egyszerre végezni. Ha azt veszed észre, hogy gyakran összezavarodik a fiad, vagy elfelejt valamit, amit kértél tőle, próbáld meg, hogy egyszerre csak egy feladatot adsz neki.

2. Nagy a mozgásigényük

Gyakori, hogy a fiúk kattogtatják a tollukkal, “rugóztatják” a lábukat, nem tudnak egyhelyben maradni, tele vannak energiával. Ezzel a mozgással próbálják elérni, hogy rendesen odafigyeljenek. Ahelyett, hogy egy egyszerű székre ültetnéd a fiadat, szerezz neki egy hatalmas labdát. Hagyd, hogy legyen valami a kezében, amivel szórakozhat. Ha beszélgetni szeretnél a fiaddal, kapcsold össze valamilyen mozgással. Sétáljatok, tollasozzatok, mindegy, de ne csak üljetek és bámuljátok egymást!

3. Higgy bennük!

A fiúknak törékeny az egojuk; szükségük van ránk, hogy emlékeztessük őket, milyen különlegesek, milyen lehetőségeik vannak az életben, ehhez pedig micsoda képességekkel vannak megáldva. Ügyelj arra, hogy pozitívan beszélj a fiadról; ne csak arról, amit csinált, hanem arról is, hogy milyen klassz ember, milyen belevaló srác!

4. Nagy segítséget jelent a fiúknak egy külső támogató

A fiúk sokat tanulnak a szüleiktől, de ha akad egy ismerős, aki tud nekik tanácsot adni, az nagyon sokat segíthet. Lehet egy edző, lelkész, vagy egy jó barát. Ha egy fiúnak van egy ilyen példaképe, barátja, ismerőse, aki meglátja benne az értékeket, és ezeket még erősíti is, nagyon megerősítheti az önbizalmát.

5. Fognak beszélni, ha tudsz figyelni

A lányok, nők verbális képességei sokkal fejlettebbek, mint a fiúké, férfiaké, persze ez nem minden esetben igaz. Ha a te fiad nem egy nagy dumás gyerek, akkor próbálj más utat keresni hozzá. Rajzoltasd le az élményeit, amíg kisebb a fiad, később próbálj valamilyen mozgás közben beszélgetni vele. (Lásd: 2. pont) Lehet, hogy annyi is elég, ha a kezébe vesz valamit, lisztlabdát, fidget spinnert, és amíg ezzel leköti a kezét, könnyebben lehet vele beszélgetni is. Lehet, hogy elég, ha leül rajzolni, te pedig közben kérdezgeted. Próbálj meg másképp kérdezni, ha egyik kérdésre csak “ok”, “rendben”, “jó”, vagy “nem tudom” a válasz, keress olyan kérdést, amire bővebben is reagál.

6. A fiad igényli a kapcsolatot

Lehet, hogy azt hiszed, hogy a fiad el akar zárkózni a világ elől, amikor sok időt tölt egyedül a szobájában, de szerencsére, sokféleképpen lehet vele szoros kapcsolatot tartani. Ezt legjobban úgy tudod elérni, hogy „belépsz a világába”. Játssz vele valami olyat, amit ő is szeret csinálni. Ha szeret videójátékokat játszani, játssz vele. Hallgasd meg azt a zenét, amit ő hallgat (lehet, hogy te is élvezni fogod)! Olyan dolgokról beszélgess vele, amiről szeret beszélgetni. Lássa is rajtad az érdeklődést!

7. Tisztelni kell őket

A férfiak hősök szeretnek lenni, és a fia(i)d “kiképzés alatt lévő” férfiak. Nekik is ugyanaz a tisztelet jár, amit a párodnak adsz. A fiúk jók szeretnének lenni, és hódítani akarnak. Ez az akarat versengésre buzdítja őket. Imádnak „csatázni”, szeretnek győzni. Ez a versengés segíti a fejlődésüket, a felnőtté válásukat. Ugyanakkor időnként a társuk rovására is megy ez a versengés. Éppen ezért ajánlatos  csapatsportokat is kipróbálni, megtanulni egymást is tisztelni, a másikra is odafigyelni. Ha a sportokban nem is, de valamilyen szakkörön megtalálhatja azt a társaságot, akiknek köszönhetően nagyszerű társasági ember válik majd belőle.

8. Saját tapasztalataikból tanulnak leghatékonyabban

A fiúk szeretnek durván játszani, verekedni, anyaként ezt nehéz lehet elviselni. Próbáld meg elfogadni, hogy a fiúk tanulnak a bunyózásból. Az anyukák közbe akarnak lépni, de a fiúk csak játszanak és sokkal többet tanulnak az ilyen esetekből, mint az iskolai leckékből. Egy apró sérülést kibír, legközelebb majd másképp próbálkozik – máris tanult valamit.

Anyaként néha nehéz megérteni, hogy mi játszódik le egy fiú agyában. Még véletlenül sem úgy gondolkodnak a srácok, ahogy az anyák. Ha mégis megtanulunk és elfogadunk néhány dolgot, amiben nagyon különböznek egymástól a lányok és a fiúk, könnyebb lesz igazi szoros kapcsolatot kialakítani a saját fiunkkal! Hajrá fiús anyák!

[wysija_form id=”1″]

Kép: Pixabay.com
Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: