Miért jó, ha a fiad is ért a házimunkához?

fiú a konyhában

Még mindig sokak fejében él az a nézet, hogy a házimunka női dolog. Ha egy család minden tagjának megfelel ez a felállás, ám legyen női dolog a házimunka, de ki garantálja azt, hogy a fiad sosem fog egyedül élni! Ha nem lesz mellette egy lány, egy nő, aki elvégezze ezeket a női dolgokat, akkor a te fiad mit fog tenni?

Azt próbáld meg elképzelni, hogy a fiad egyedülállóként kezdi meg az önálló életét!

Mennyivel könnyebb lesz számára úgy az élet, ha tud főzni magának egy gyors ebédet, ha ki tudja mosni a ruháját (hát még, ha ki is tudja vasalni!), ha képes rendet, tisztaságot tartani maga körül! Ugye te is hasonló körülményeket látnál szívesen egy egyedülálló fiatal férfi körül? Ahhoz, hogy ez ne jelentsen majd gondot a fiad számára, tőled kell megtanulnia az alapvető háztartási ismereteket (ezeket nem tanítják az iskolában!).

Ki más tanítaná meg a házimunkára, ha nem te, a szülő!

Tudom, sokkal egyszerűbb azt várni, hogy majd az iskolában megtanítják mindenre, de vannak dolgok, amiket egyszerűen képtelenség iskolában megtanítani. Bár láttunk már arra példát, hogy a japán gyerekek saját maguk takarítják az iskolát, nálunk ez nem divat, sőt, rossz néven veszi a legtöbb gyerek, ha a hatalmas papírgalacsinokat felveteti vele a tanár (pedig nem is a komplett takarításra kérik meg, csak 1-2 nagyobb darab szemetet kell kidobnia, ami nyilván miatta – vagy egy társa miatt – került a földre). Szóval a takarítás otthon sajátítható el igazán!

konyhábanA főzés a mi gyerekkorunkban még a “gyakorlati foglalkozás” anyaga volt, de akkor is csak 1-2 órát szántak erre a feladatra, ami édeskevés ahhoz, hogy megtanuljon főzni az ember. Otthon viszont ott a lehetőség! Amíg pici a fiad, úgyis ott van a nyomodban mindig! Ne küldd el, adj neki feladatot már a kezdet kezdetén is! Később, amikor már nem megy magától a konyha közelébe, hívd oda magad mellé, főzzetek közösen! Amíg főztök, beszélgettek, észrevétlenül is megtanul egy-két konyhai titkot, később pedig már talán magától is kérdezi a kedvenc ételek receptjeit! Milyen büszke lesz magára, amikor elkészül az első olyan étel, amit ő maga főzött!

mosásMosogatás, mosás, vasalás szerinted megtanulható iskolai keretek között? (Ha a mai magyar iskolarendszerhez tudsz ötleteket, meséld el!) A férfiak számára a barkácsolás inkább elfogadható házimunka, de ma már ezeket is otthon kell megtanulnia! Hogyan kell egy szöget beverni a falba, kicserélni egy csöpögő csapot, hogyan tud egy képet felakasztani a falra, kicserélni egy kiégett égőt – remélhetőleg apa meg tudja mutatni, meg tudja tanítani neki! (Persze az sem baj, ha anya is látott már közelről kalapácsot, fúrót, adódhat olyan helyzet, hogy nincs a közelben férfi! A feladatmegosztás így az igazi!)

Nemcsak maga miatt

Bármilyen házimunkát tud elvégezni a fiad, mindenképpen hasznára válik. Amíg egyedül él, nem szorul majd más segítségére, meg tud oldani minden felmerülő feladatot. Amikor pedig családot alapít, ő maga is ki tudja venni a részét az otthoni tennivalókból. Igazi segítséget jelent majd a társának, támaszt, jó példát a gyerekeinek!

[wysija_form id=”1″]

Képek: Pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: