Érdekes, olcsó elfoglaltságok fiúknak otthonra

fotós

Eltelik egy-két hét a hosszú vakációból és már kifogynak a srácok az ötletekből. Mivel töltsék az idejüket? Senki nem örülne annak, ha a kicsi gyerek egész nap mesét nézne, a nagyobbacska a telefonok,  x-boxok bűvköréből nem szabadulna, az egészen nagyok… Na, őket győzd meg arról, hogy a számítógépen túl is van élet!

Olcsó elfoglaltságok otthonra

Saját mesék

Életkortól függően írjátok meg a saját meséteket! Vegyétek elő a ti (=szülők) gyerekkori fényképeiteket, a gyerekek korábban készült képeit és miközben lapozgatjátok az albumokat, meséljétek el, nektek milyen érdekes történeteket juttat eszetekbe a kép, de kérdezzétek meg csemetéiteket is, hogy nekik mit mondanak a fotók. A nagyobbakat ez már nem biztos, hogy lázba hozza, már kívülről tudhatják az összes sztorit, őket inkább arra biztassátok, hogy készítsenek újabb képeket. Adjatok a kezükbe egy fényképezőt, keressenek jó témákat, keressenek izgalmas pillanatokat, örökítsék meg ők a legjobb arcokat a következő mesékhez! (Természetesen egy hosszú nyaralásra is lehet betenni a csomagba fotóalbumot a mesekönyvek mellé! Nyaraláskor is lehet saját fényképekről mesélni!)

Albumkészítés

Az egészen kicsik rajzolhatnak, a nagyok megint elkaphatják a fényképezőgépet és készülhetnek a képek az albumba. Ötletek tematikus albumokhoz:

  • formák (bármilyen berendezési tárgy, dekoráció lehet a kép tárgya, csak csoportosítsa az alakjuk szerint: gömb, kocka, henger, stb)
  • színek (az előzőhöz hasonlóan bármit ábrázolhat a kép, csak egy csoportba azonos színű tárgyakat gyűjtsön össze)
  • ízek (az ételeket is megörökítheti csoportokra bontva: édesek, sósak, savanyúak, stb)
  • absztrakt (nagyobbaknak lehet bonyolítani; érdekes megfigyelni, hogy vajon mit fog megörökíteni, ha a szeretet, a szabadságot, vagy a szépséget adod meg témának)

Folytasd a sort saját elképzeléseid, illetve kisfiad érdeklődése szerint!

Játékkészítés

Újságpapírból, elhasznált ruhákból készülhetnek olyan játékok, amiket később egy esős napon bent, vagy éppen jó időben kint a szabadban lehet majd használni. Úgy a legjobb, ha a család együtt tud leülni bütykölni, ügyeskedni, de ha nem is ér rá mindenki, azért legalább egy felnőtt legyen kéznél, hogy segíteni tudjon a kis ügyeskedőknek.

  • papírcsónak, papírcsákó hajtogatás (Csónakot egy nagyobb eső után a pocsolyákon lehet vízre bocsátani, eső híján vegyetek elő egy lavórt. Csákó készülhet a katonáknak, akik akár még kardot is ragadhatnak és megküzdhetnek egymással)
  • egy legofigurát, vagy játékkatonát ejtőernyőssé alakíthattok, csak egy darab rongy, vagy egy zsebkendő, és pár szál madzag kell hozzá
  • memóriajáték (régi reklámújságok azonos képeit, vagy hasonló képeit – pl tojástartó+tojás – ragasszátok fel kemény papírra és már kezdődhet is a játék)
  • arc-összerakó (Újságokban talált nagy méretű arcképet, vagy a lurkó által rajzolt arcképeket ragasszátok keménypapírra, majd “szeleteljétek fel”. A különböző arcok különböző elemeit egymáshoz illesztve mókás arcok születnek. De úgy is játszható, hogy összekeveritek a különböző képek darabjait és meg kell keresni minden összetartozó darabot, amiből egy normális arcot lehet kirakni.)

Nyári ötletek még >>
Elfoglaltságok a sok energiával megáldott fiúk számára >>

És most te jössz! Milyen játékokkal, barkácsolással töltitek a nyári szünetet? Mit csinál legszívesebben a kisfiad? Mondd el itt a cikk alatt, vagy a Facebook oldalunkon!

[wysija_form id=”1″]

Kép: Pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: