Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Nemek harca az óvodában?

nemek harca

A játszótéren nézelődve néha nehezen különböztetjük meg a totyogó kisfiút a kislánytól, hacsak öltözéke el nem árulja a kicsi nemét. Ahogy nőnek gyermekeink, úgy alakulnak a saját nemükre jellemző vonások, szokások.

Kettős mérce

A közhiedelem szerint öt éves korukra a kislányok kész tudósok, a kisfiúk ezzel ellentétben rombolnak és durváskodnak. Ez a kettős mérce időnként még felnőtt korban is előkerül. A hasonló életkorban lévő gyermekek esetében hajlamosak vagyunk inkább a különbségekre, mint a hasonlóságokra koncentrálni. Ezzel árthatunk is gyermekünknek. Kislányunk például gondolhatja azt, hogy nem játszhat a szép tűzoltóautóval, mert lányoknak az nem való. Kisfiúként pedig túl szégyenlős lehet a babakonyhában ebédet főzni. Fontos tapasztalásoktól foszthatjuk meg őket ezzel.

Különbségek a nemek között?

Egy amerikai kutatás szerint az ovis kislányok ugyanolyan eredményeket mutatnak fel számolás, általános tudás terén, mint fiú társaik, a betűk viszont hamarabb kezdik érdekelni őket. Az óvodai nevelők szerint a kislányok könnyebben barátkoznak, csapatban játszanak és egyenrangúként kezelik egymást. Lelkesebben tanulnak, könnyebben fejezik be az elkezdett feladatokat és még a figyelem összpontosításában is jobbak. Érdekes megemlíteni, hogy abban a családban, ahol kisfiú és kislány is él, a szülők általában nem látnak ekkora különbséget a képességekben és viselkedésben.

A fiúk “vezetnek”

Ebből a felmérésből az is kiderül, hogy az óvodás kisfiúk tizennyolc százalékának nehéz figyelnie a foglalkozásokon, a kislányoknak csak kilenc százaléka küzd ezzel a problémával. Kommunikációban szintén a lányok vezetnek, hét százalékuknak vannak kommunikációs és hangkiejtési problémái, míg a kisfiúk tizennégy százalékának. A kislányok nyugodtabban ülnek az asztalnál és ritkábban kerülnek bajba.

A nemek közti különbségek okairól és a tennivalókról itt olvashatsz >>

Kép és szöveg: babaszoba.hu

[wysija_form id=”1″]

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: