Kamaszodik a fiad?

kamasz

Emlékszel még, milyen volt, amikor Te kamaszodtál? Mindig mindennel rendben voltál? Mindig mindenben egyetértettél a szüleiddel? Sosem ordítottál, ajtót sosem csapkodtál?

Hogy is van ez a biológia?
Bár biológia órán tanulja az ember, hogy tinédzserkorban működésbe lépnek a hormonok, de kit érdekel ez igaziból… A kamasz csak azt érzi, hogy valami változik. Változik a teste, nem tud mit kezdeni a végtagjaival, egyre több helyen jelenik meg az a fránya szőr (bár előfordul, hogy valakit éppen az zavar, hogy már mindenkinek nő a bajsza, meg a szakálla, csak éppen neki nem akar még megjelenni egy huncut szőrszál sem az állán). Meg kell tanulnia elfogadnia saját magának is ezt az újjávarázsolódó testet, ami sokaknál együtt jár egy komolyabb pszichés átalakulással is. Míg korábban egyáltalán nem érdekelte, hogy mit gondolnak róla az osztálytársai, legfeljebb a szüleinek akart imponálni egy kisfiú, most egyre nagyobb súllyal esik latba a kortársak véleménye. Mit gondolnak vajon róla a társai? És különben is… ott vannak a lányok! Nekik pedig igencsak jó lenne tetszeni! De hogyan, mikor olyan idétlen a teste, a mozgása? Ezer és ezer hasonló gondolat fordulhat meg a kamasz srácok fejében!

Szülői elvárások
És akkor jön a szülő valami apró-cseprő üggyel, hogy tegye el a gyerek a ruháját, könyvét! Hát kit érdekel ilyenkor egy vacak könyv a padlón, vagy egy szennyes ruha a szőnyeg közepén! Hát nem elfér? Akad akinek még a másnapi dolgozat sem olyan fontos, mint az, hogy észrevegye végre a Mancika a 10. b-ből, hogy ma direkt neki öltözött ilyen menőn, éppen nála akar bevágódni azzal, hogy micsoda biciklis trükköket mutat be a suli előtt! A srácnak most nagyon fontos, hogy elfogadják őt a többiek!
A szülő ezt nem érheti, különben is mit tudhat anya, apa arról, hogy mi van manapság a suliban, ez már nem az őskor, amikor még ők jártak suliba! Áhh, ezt ők nem érthetik! A szülők meg a fiaikat nem értik sokszor. Miért tombol, miért rombol, mikor olyan kedves, rendes gyerek volt mindig… Persze két perc múlva már újra a régi bűbájos kissrác lesz belőle, csak kicsit nagyobb kiadásban!

Emlékezz!
Ha visszagondolsz arra, hogy Te milyen voltál kamaszkorodban, talán könnyebben elfogadod a fiad hangulatváltozásait is. Ha rémlik valami azokból az évekből, amikor te tomboltál, te ordítottál, te nem tudtad, hogy miért nem akar megérteni senki, talán hamarabb elmosolyodsz, mikor a fiadból is kitör a vihar…

A kamasz most próbálgatja az önállóságát, a szülő most tanulja meg egyre jobban elengedni a szeretett, féltett, óvott csemetéjét. A gyerek sokszor túlzásnak érzi a féltést (egy öntudatos srác? – hát miért kellene őt félteni, hát mi történhetne vele?), a szülő sokszor kevésnek érzi a tájékoztatást, többet szeretne tudni a gyermekéről akkor is, ha már ott áll a felnőttkor küszöbén.

kamaszPróbáld jobban megismerni az ő világát!
Ezernyi változással kell megküzdenie egy kamasz srácnak. Van, akinek könnyen megy, észre sem veszik a szülők, hogy éppen tizenéves gyereket nevelnek, de van akinél ez a leghangosabb időszak. A kamasznak egyre határozottabb véleménye van a világról, és ez sokszor nem egyezik a szülőével, sőt néha pont ellentétes. Sok konfliktus forrása lehet ez az eltérő vélemény is. Egyáltalán nem gond, ha ő másképp látja a világot, nem kell ezért kétségbe esni, inkább sokat beszélgetni. Megkérdezni, mit miért gondol úgy, ahogy ő gondolja! Még az is lehet, hogy neki lesz igaza, hogy meg tudja győzni a szüleit. Fordítva is elképzelhető! A lényeg, hogy nem legyinteni kell, “te ezt még nem tudhatod”, inkább meg kell próbálni megérteni. Keress közös pontokat! Tudod például, hogy milyen zenét szeret? Milyen könyvet olvas szívesen? Hallgasd meg te is, lehet, hogy pont ez hoz össze Benneteket jobban. Lehet, hogy Téged is nagyon érdekelni fog az a könyv, amit ő nagyon szeret, máris lesz közös téma. Te is ajánld neki a Te kedvenceidet, hátha neki is beválik. Több közös téma, közös hobbi, több közösen eltöltött szabadidő!

Mire van szükséged?
Szeretet, türelem, beszélgetés, talán ezek a legfontosabb “kellékei” a kamaszokat nevelő családoknak. Mutass te is példát: számolj el tízig, mielőtt leteremted a gyermekedet, és próbálj valami hasonló technikát javasolni neki is! Néhány év és megtalálja ő is a maga útját, sok olyan dolgot megért, amit a felnőttek már tudtak, de hiába is mondtak a fiatalnak, neki is meg kell tapasztalnia. Hamarosan a régi lesz a kapcsolat újra a legzűresebb kamaszokkal is!
Türelem!

Tippek kamasz fiúk szüleinek >>

[wysija_form id=”1″]

Képek: pixabay.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: