Ehhez gondolkodni kellene!

számítógépes fiú

Mit tapasztalt egy tanárnő, amikor megpróbált valami mást, valami szokatlant, ami elvileg jobban lázba hozná a diákokat, maradandóbb emlékeket, mélyebb nyomot hagyna a gyerekekben, hisz aktívabban kellene részt venniük az órában? Olvasd el a történetét!

A lányomnak  mesélem a napi kesergéseimet. Mire ő így reagált: a mai gyerekek agyi funkcióinak egy része még az előtt megszűnik, mielőtt igazán kialakult volna.
Sajnos egyet kell értenem vele. Miért is?

Bemegyek az osztályba. Többségében fiúk.
Hetedikesek. Ez azonban mit sem számít, tavaly ugyanez volt a probléma.

Igyekszem a lehető legkreatívabb óravezetést produkálni. De vannak kötöttségeim. Pl. az, hogy osztályteremben ülünk. Padok vannak és tábla. No, meg kréta. Minden 3. teremben okostábla. Összesen 8 okostábla  500 gyerek heti 1000 órájára. Osztozni kell!

Csoportmunkát tervezek. Nem, nem olyat, hogy oldjatok meg 10 feladatot a munkafüzetből, csoportban. Olyat, ami projektmunka néven fut a szakirodalomban. Készítsetek társasjátékot II. Erzsébetről. (Országismeret óra van.)

Fiúk! És veszekednek.
Két óra azzal megy el, hogy nem tudnak dűlőre jutni. Először hagyom őket. Aztán – látván a sikertelenséget – beavatkozom:

– Ubul (a nevet természetesen megváltoztattuk) rendben van az, hogy nem tetszik a társad ötlete, de indokold meg, hogy miért nem!
– Azért, mert én mondom.
– Ennél alátámasztottabb érved?
– Nincs. Én mondom, és kész!
– Rendben, ha nem tetszik, javasolj mást!
– Azt nem tudok!
– Mégis próbálj valamit kitalálni! Milyen legyen a társasjáték?
– Fogalmam sincs! Ehhez gondolkodni kéne! Nem szoktam gondolkodni!

A fenti Ubulnak nevezett fiúcska nem először fogalmazza meg ezt a mondatot. A jelenség sem egyedi. Annyit kell még róla tudni, hogy saját bevallása szerint is, ő az, aki talán a legtöbb idejét tölti számítógép előtt. Játszik!

Játszik? Mi lenne a játék lényege?
Nem az, hogy növelje a kreativitást, az egyedi ötletek kivitelezését, a csapatszellemet erősítse?
A számítógépes játékok többsége nem tölti be ezt a funkciót! Megkockáztatom, azért nem tud csapatban dolgozni, mert megszokta, hogy ő uralja a gépet, ő diktál. Addig, olyan szinten, olyan tempóban tevékenykedik (nem nevezném játéknak!), ameddig ő akar. Nem kell alkalmazkodnia, nem kell más igényeit figyelembe vennie, nem kell más gondolatait mérlegelnie, nem kell véleményt megfogalmaznia, nem kell érvelnie, nem kell csoportszabályoknak megfelelnie. Egyedül, amit tesz, a billentyűzet ütögetése. Majd az órákon szinte üres tekintettel vallja be, hogy nem szokott gondolkodni. És látványosan szenved ettől a feladattól. Szenved attól is, hogy alkalmazkodnia kell. Nem szokta meg!

A jelenség sajnos nem ritka, és egyre korábban kezdődik. Érdekes, hogy jobbára a fiúkat érinti.
A lányok még mindig együtt járnak WC-re, együtt „csivitelnek”, még mindig többet játszanak együtt, mint a fiúk. A számítógépes időtöltés (még egyszer hangsúlyozom, nem nevezném játéknak!) hatása pedagógus oldalról gyakran félelmetes. Mindent unalmasnak tartó, ötletek nélküli, alkalmazkodni nehezen képes személyiséget szül. Leginkább a fiúk körében.

Csak mi szülők tudjuk az otthoni időtöltést befolyásolni!
A tehetséggondozó szemléletű gyereknevelés egyik legnagyobb ellensége a kreativitás, kíváncsiság megölése, megöletése. (A tehetséggondozó szemléletű gyereknevelés vallja, hogy a gyereket úgy kell nevelni, hogy mindent meg kell adni a tehetségének kibontakoztatásáért, még abban az időben is, amikor a tehetsége esetleg nem látszik! A  tehetség olykor a 30-as évek közepéig rejtve marad, hiszen pl. orvostehetség addig ki sem alakulhat!)

A fiad sorsa a Te kezedben van, kedves Szülő! Te döntheted el, hogy hagyod veszni a kíváncsiságot, kreativitást, vagy inkább felerősíted!

Szerző: Molnárné dr. László Andrea

[wysija_form id=”1″]

Kép: Pixabay.com

One thought on “Ehhez gondolkodni kellene!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: