Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Legyen már jó dolga a menyednek! – anya-fia kapcsolat

anya_fia

Én balga azt hit­tem, hogy a fiúk erősek, bátrak, kemények. Aztán fiam született, és rájöttem, hogy nem így van, de azzá tudnak válni.

Ezt a cikket a Piknik magazin oldalán találtuk. A Piknik magazinon megtalálhatod a legjobb gye­rek­prog­ra­mo­kat és sok, ehhez hasonlóan érdekes cikket is. Nézd meg itt!

Egyik legnagyobb hozománya annak, hogy egy fiú édesanyja lettem az, hogy a pasikat egy új oldalukról ismertem meg, és tanultam meg elfogadni, tisztelni. Sokkal érzékenyebbek, mint a lányok, de szerencsétlenségükre meg kell tanulniuk ezt leplezni. Míg én nyíltan sikongathatok, ha félek, ők nem, sőt, még meg is kell engem menteni. Kemény élet! Míg egy defektnél én kérhetek segítséget – nincs mese, neki ki kell cserélni a kereket. Szeretnék majd jó anyós lenni! Bár még jó pár év eltelik, mire eljön az aktív párválasztás ideje, már most izgulok, hogyan fogom magam viszontlátni a fiam barátnőiben. Remélem, jó humoruk lesz! Van egy olyan érzésem, hogy miközben szeretném, hogy boldog legyen, valamiféle küldetést is teljesítek, ha a leendő menyem majd hálás lesz nekem. És azt hiszem, itt van a fiús anyaság kutyája elásva: hogy ez egy soha be nem teljesülő szerelem. Nem magamnak nevelem, hanem egy másik nőnek – és persze saját magának. És ezen a ponton nagyon nem mindegy, hogy konkurenciát látok e a többi nőben vagy szövetségest.

1. Ne engedd magadhoz túl közel!

Valóban él ez a legenda, hogy anyuci pici és nyámnyila fiacskája a túl sok szeretet és a szoros kapcsolat eredménye. A gond nem a szeretettel van, abból sosincs túl sok. Szerencsére nem kell katonai bentlakásosba küldeni minden fiúgyermeket, hogy embert faragjanak belőle. A bibi a függőség kialakításában van, ami épphogy nem a szeretet témaköre. Meg tudom-e hagyni a fiam szabadságát, vagy láncra kötöm, hogy engem szolgáljon örökre, mert kell nekem? Ez a döntés teljes mértékben az anya kompetenciája, és épp olyan nagy károkat okoz, mint a hideg, távolságtartó kapcsolat.

2. Na, ha apád hazajön, lesz nemulass!

Tévedés, ha azt gondoljuk, az anya nem jelölhet ki határokat a fiúgyerek számára, és mindenképpen meg kell várni az apát, hogy dörgedelmes szigorral odahasson. Nyilván más eszközöket használ, mint egy férfi, de egy nőnek se kelljen már a szomszédba menni egy kis határozottságért.

3. Feláldoztam érted az életem, és ez a hála?

Jesszusom, de sokszor hallottam fiús anyáktól. Gyereknevelésben érdemes abból kiindulni, hogy hála NINCS, és akkor felesleges köröktől és érzelmi zsarolásos gubancoktól kíméljük meg magunkat. Egy nő sose áldozza fel magát a fiáért, mert ezzel gúzsba köti. Ne éreztesse azt, hogy a fiú nélkül elveszett. Inkább mutassa meg, milyen egy önmagát szerető, kiegyensúlyozott nő, hogy amikor majd szembejön valami hasonló a húszéves Katika képében, akkor felismerje azt.

4. A fiú önbizalma az apán múlik

fiu_sziv
Nem egészen így van, egy önmagát és határait tiszteletben tartó, „fontos” anyának „fontos” fia van.

5. Keményen kell bánni a fiúkkal, nehogy elpuhuljanak!

Tapasztalataim azt mutatják, hogy manapság a nők már kevésbé rajonganak a zord „full­macsó” pasasok iránt, inkább a túladagolt romantikus filmnézés eredményeként a hibridek jönnek be, vagyis azon érzékenylelkű férfiak, akik mellesleg kivágják az erdőt egy heringgel egyetlen éjszaka alatt. Ehhez viszont az anya kell, aki jórészt felel a fiú érzelmi intelligenciájának fejlődéséért – ha meghallgatja és segít neki megérteni, szavakba önteni, hogy épp mit érezhet.

+1 Fiús anyaként itt az idő képesség­szinten elsajátítani az egyértelmű kommunikációt

(nekem még nem megy).
A nők csűrnek csavarnak, férfi legyen a talpán, aki kihámozza, mit is akar ezzel mondani. Ha épp itt a világ vége, azt mondják, hogy nincs semmi baj. Ezzel egy fiú soha nem fog tudni lépést tartani, képtelen a rejtvényt megfejteni, megijed, bepánikol. Ha célod van a kommunikációval, és nem elég, ha a fiad csak végighallgat, fogalmazz világosan!

Pethő Orsolya, pszichológus
kolyokszerviz.hu

Forrás: piknikmagazin.hu
Képek: Pixabay.com

[wysija_form id=”1″]

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: