Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Hogyan vezessék le felesleges energiájukat a fiúk?

ugrálós

Ugye jó lenne, ha nem szednék szét a házat a fiúk?
Vannak olyan napok, mikor sehogy sem lehet velük bírni, hangosak, rohangálnak, veszekednek, verekednek. Egy darabig tűri az ember, de aztán megsüketül, megbolondul; a testvére – akivel éppen verekszik – megsérül, szóval muszáj valamivel elterelni a figyelmüket!

Mivel?

Nagyobb a tér, több a mozgáslehetőség!

Ilyenkor nyáron érdemes kimenni a szabadba, amennyit csak bírtok! Ha van saját kertetek, akkor ott érdemes kialakítani olyan lehetőséget, ahol a gyerekek nyugodtan játszhatnak: lehet saját homokozójuk, kis kunyhójuk/sátruk – ahova elbújhatnak a világ elől, ahol közös terveket szövögethetnek, titkos megbeszéléseket tarthatnak -, lehet saját hinta is a kertben, kosárpalánk, focikapu; amit a család jó ötletnek tart, amit könnyen be tud szerezni, vagy az ügyesebbek saját maguk is el tudják készíteni. A trambulin is egy remek mozgáslehetőség. Ha elég nagyot sikerül beszerezni, akkor a kertben lesz alkalom az ugrándozásra, de ha csak kisebbre futja, annak is megvan az előnye, az ugyanis bent is elfér, így akár rossz időben is használhatják a lurkók, bent a szobában.

rollerrelA nyári szünetben sem lehet minden nap komolyabb kirándulásokat beiktatni a programba, de egy játszótér, egy park, egy sportpálya azért viszonylag könnyen megoldható és a pénztárcádat is kíméli! Ha nincs saját kertetek, akkor minden nap próbáld megszervezni a fentiek valamelyikét. Ideális esetben több játszótér is akad a közelben, biztosan vannak eltérő játékok mindegyiken, mindegyiket másért szeretik a gyerekek, úgyhogy lehet azzal is variálni, hogy mikor melyik játszóra mész a kisfiaddal. Egy parkban lehet biciklizni, rollerezni, görkorizni, szaladgálni, közben madarakat, virágokat, fákat, bokrokat figyelni!

Mi van, ha esik?

Esős napokon egy kicsit nehezebb a helyzet, nem mozdul könnyen az ember, ha szomorú az idő. Pedig a srácok sokszor azt is nagyon élvezik, ha ugrálhatnak a pocsolyákban, vagy akár kavicsokat dobálhatnak bele, de akár papírhajók úsztatására is alkalmasak a nagyobb tócsák. Tehát, ha nem hűl le nagyon a levegő, ne ijedj meg az esőtől! Gumicsizma, esőkabát a legényre, és indulás sétálni!
(Erősebb idegzetűeknek azt is a figyelmébe ajánlom, hogy a sarazást is nagyon jó mókának tartják a srácok!)

Csillag születik a családban

Arra nagyon büszke a legtöbb kis srác, ha tud valami különlegeset, valami trükköt: tud cigánykerekezni, tud fejen állni, tud egy jó kártyatrükköt, bűvészmutatványt, stb. Kérd meg, hogy mutasson valamit! Ülj le és figyeld árgus szemekkel, hogy milyen ügyesen csinálja! Tapsold is meg a végén, hadd élvezze a sikert!

Miben a legügyesebb?

Kitalálhattok közösen olyan versenyt is, ami valamelyik srác különleges tudományára épül. Ki tud magasabbra ugrani, vagy úgy ugrani, hogy közben megpördül. Ki tud hosszabb ideig fejen állni, kézen állni (nagyobbaknál a kézen járás is szóba jöhet).

nyilazás

Sportverseny, olimpia

Készítsetek közösen papírkardot, majd rendezzetek bajnokságot! Egy szigorú bíró (pl apa) figyelheti a találatokat és számolhatja a pontokat!
Akár egész olimpiát is szervezhettek! Lehet versenyezni futásban, ugrásban, célba dobásban, célba lövésben (tapadókorongos pisztollyal, nyíllal), kardvívásban! Először készítsetek közösen minden résztvevőnek egy rajtszámot, rögzítsétek a ruháján! Legyen egy nagy táblázat is, ahova fel lehet jegyezni minden sportágban minden játékos eredményét! Természetesen a jutalmazás sem maradhat el! Kapjanak a győztesek arany-, ezüst- és bronzérmet (lehet készíteni papírból is)! Szomszédokkal, barátokkal összefogva még izgalmasabb lehet a verseny! Kisebb srácok esetén még komoly szülői segítség is szükséges, de iskolásoknál már rájuk lehet bízni a tervezést, szervezést, lebonyolítást is (legfeljebb vitás kérdésekben érdemes segíteni nekik).

Kisebb gyerekeknél még folyamatos szülői felügyelet fontos minden fent említett játék esetén, de ahogy nő a gyermek és sajátítja el folyamatosan a szabályokat, egyre több önállóságot adhatunk neki (ehhez természetesen ismerni kell a gyerek határait, mennyire megbízható, mennyire ügyes, stb)!

Folytasd a sort! Mivel tudja még levezetni az energiáját egy srác úgy, hogy közben nem tesz kárt sem magában, sem a társaiban, sem a lakásban? Várom a kommenteket!

Nyári séták >>
Mivel foglalkozzon a fiad nyáron? >>
Őszi elfoglaltságok >>
Tavaszi ötletek >>

[wysija_form id=”1″]

Képek: Pixabay.com

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: