Foci és Barátság Nemzetközi Napja

foci

Torghellével és Kantával ünnepelték a magyar gyermek labdarúgók a Foci és Barátság Nemzetközi Napját. Magyarország első futball akadémiájának növendékei vehetnek részt az idei BL döntőn

Torghelle Sándor és Kanta József válogatott labdarúgókkal együtt, barátságos mérkőzéssel ünnepelték a Foci és Barátság Nemzetközi Napját az MTK és a Vasas gyermeklabdarúgói. A Gazprom „Foci a Barátságért” programjának részeként szervezett világnapot a résztvevő mind a 24 országban, az Egyesült Királyságtól Kínáig, így hívva fel az ifjú sportolók figyelmét az olyan alapvető értékek, mint a barátság, egyenlőség, sportszerűség, egészség, béke, elkötelezettség, győzelem és tradíció fontosságára. A „Foci a Barátságért” eseménysorozat keretében – amelyet az MLSZ Grassroots-programja is támogat – az MTK U14-es csapata júniusban részt vehet a BL-döntőn.

A Gazprom „Foci a Barátságért” programjának részeként immár második éve rendezik meg a „Foci és Barátság Nemzetközi Napját”, amelyet a résztvevő mind a 24 országban, vagyis Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, az Egyesült Királyságban, Fehéroroszországban, Franciaországban, Hollandiában, Horvátországban, Japánban, Kazahsztánban, Kínában, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, Spanyolországban, Svédországban, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában, Törökországban és Ukrajnában is megünnepeltek a profi karrierre készülő ifjú labdarúgók.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a program által támogatott alapvető értékekre, a barátság, egyenlőség, sportszerűség, egészség, béke, elkötelezettség, győzelem és tradíciók fontosságára. Itthon az idei BL-döntőre utazó MTK Sándor Károly Akadémia U14-es csapata játszott az esemény apropóján barátságos mérkőzést a tavalyi résztvevő Vasas Kubala Akadémiával.

„Magyarország első labdarúgó akadémiájaként büszkék vagyunk arra, hogy a nálunk képzett sportolók nemcsak fizikai, hanem etikai szinten is felkészülnek a labdarúgó pályafutásra” – mondta Tamási Zsolt, az MTK Sándor Károly Akadémia szakmai igazgatója. „Azáltal, hogy az U14-es csapat részt vesz a mostani programban, a júniusi, izgalmasnak ígérkező berlini utazás mellett olyan értékeket is erősíti a gyerekekben, amelyek elengedhetetlenek a profi karrierben” – tette hozzá.

Az eseményeknek világszerte része volt a program jelképévé vált barátságkarkötők átadása, amely a toleranciát, egyenlőséget és egészséges életmódot jelképezi. A „Foci a Barátságért” program képviselőiként a gyerekek nem csak más csapatok játékosait ajándékozták meg a karkötővel, hanem a meghívott vendégeket, köztük Torghelle Sándor és Kanta József válogatott játékosokat is.

„Magam is a Sándor Károly akadémia növendéke voltam, így tudom, hogy a profi akadémiai képzés fantasztikus lehetőségeket kínál a gyerekeknek. A Foci a Barátságért programban résztvevők 23 másik ország játékosaival találkoznak majd Berlinben, olyan klubokból, mint a Shalke04, a Lazio vagy a Chelsea, együtt fociznak majd, így közvetlenül tapasztalhatják, miben más a külföldi akadémisták játékstílusa” – mondta Kanta József.

A Foci és Barátság Nemzetközi Napját labdarúgó szervezetek képviselői, híres sportolók, valamint vezető nemzeti és nemzetközi médiumok is támogatják: Magyarországon a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Grassroots programja, a Metropol, a Nemzeti Sport Online és a Sport TV.

„A Foci a Barátságért program a legtehetségesebb labdarúgó növendékek munkáját és sikereit ismeri el. Az MTK  a leginkább arról ismert, hogy felnőtt első osztályú csapatában a legtöbb saját nevelésű játékosát szerepelteti, eredményesen. A képzés hatékonyságát igazolják az első osztályban bemutatkozó játékosok, de a pályán elért eredmények is. Az MTK utánpótlás csapata nyerte a tavalyi év korosztályos bajnokságát, ezért képviselik idén ők Magyarországot a Gazprom társadalmi programjában” – mondta Kiss Baranyi Sándor, az MLSZ utánpótlás programvezetője. „Ma Magyarországon az utánpótlásképzés rendszerének radikális fejlesztése a célunk. A legfontosabb partnereink ebben a törekvésünkben azok az utánpótlásképző központok, labdarúgó akadémiák, ahol a legtehetségesebb fiatal játékosok felkészítése történik. Célunk az, hogy ezek az akadémiák a jövőben a legkiválóbb infrastrukturális, humán és szakmai feltételeket biztosítsák a potenciális tehetségek számára” – tette hozzá.

Júniusban a programban részvevő 24 ország mindegyikéből kiutazik Berlinbe 1-1, 12-14 év közötti gyerekekből álló csapat, hogy részt vegyenek a Harmadik Nemzetközi Foci a Barátságért Gyermekfórumon. Ennek részeként nemzetközi, utcai foci bajnokságot is játszanak, találkozhatnak a program nemzetközi nagykövetével, Franz Beckenbauerrel és együtt izgulhatják végig az UEFA Bajnokok Ligája-döntő mérkőzését az Olimpiai Stadionban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: