Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Tavaszi elfoglaltságok fiúknak

biciklis

Végre itt a tavasz! Egyre hosszabbak a nappalok, egyre több időt lehet kint tölteni a szabadban. Ezt a fiúk (és gyakran a fiús szülők is) alig várják! Elő a kis motorokkal, biciklikkel, indulhat a móka, kacagás odakint a játszótéren, természetben!

Motorozás, biciklizés
Az egészen picik még a kis műanyag járműveken, a nagyobbacskák a pótkerékkel is ellátott bicikliken, a még nagyobbak pedig már az igazi “nagyfiús” bicikliken tölthetik a délutánjaikat! Amíg apa, anya ráér, addig lehet egy-egy kirándulást tenni a környéken: eltekerni a közeli parkba, kimenni a földutakra a szántóföldek közé, vízpartra, ha van a közelben tó, vagy folyó. (Ott aztán jöhetnek a kavicsok, lehet dobálózni, ameddig bírják!)
motorozásHa ekkora kiruccanások nem férnek bele az idődbe, akkor érdemes több hasonló korú fiút becserkészni, és közös motorozást, biciklizést szervezni a srácoknak. Nagyon gyorsan ki fogják találni, hogy hogyan, miként fognak tudni versenyezni. Ki ér oda hamarabb az adott ponthoz? Ki tud messzebbre gurulni egy dombról? A szülő csak mutassa meg, hogy mettől meddig mehet a lurkó a járgánnyal (hogy még szem előtt legyen, elérhető legyen, ha bármilyen segítségre szorul), aztán rájuk is lehet bízni, hogy hogyan akarnak közösen biciklizni!
Néhány hét elteltével gyakran állnak elő az óvodás srácok, hogy ők most már két keréken akarnak bringázni! Tedd lehetővé, hogy legalább megpróbálják! Van, aki két perc alatt ráérez az ízére, van, aki viszont inkább megijed, úgyhogy ne erőltesd, csak biztasd, amíg látod rajta, hogy szívesen próbálkozik! Ha azt látod, hogy teljesen kétségbe van esve, akkor mehet vissza a pótkerék, majd máskor újra megpróbálja!

Túrázás
Elő a hátizsákot, bele az elemózsiát, jöhetnek a hegyek, völgyek! Ha van a közeletekben olyan erdő, ahol tudod, hogy sok hóvirágot, ibolyát lehet látni, vidd el a fiadat! Ma már nem szabad leszedni ezeket a virágokat, de megcsodálni, megszagolni érdemes! Készíts sok-sok fényképet is!
Kisebb gyerkőccel még csak kisebb túrát tervezz be (elég a közeli hegyet megmászni), nagyobbakkal viszont már hosszabb távot (3-4-5 órás kirándulást) is meg lehet csinálni!
Figyeljetek, hallotok-e énekes madarat! Láttok-e őzeket, szarvasokat, mókusokat?
Gyűjtsétek az élményeket!

Papírsárkány
Apa még biztosan emlékszik, hogyan készül egy igazi papírsárkány! Itt az ideje, hogy a fiának is megmutassa! Ha még nincs elég meleg, akkor érdemes inkább bent a szobában elkészíteni a sárkányt, aztán egy szelesebb napon kipróbálni hogy repül. Kb nagycsoportos srácok már maguk is tudják irányítani, addig inkább csak csodálni tudják, a röptetés még a szülők dolga!

homok

Homokozó
Egyik kedvenc elfoglaltság a játszótereken, saját udvarokban! A fiúk pillanatok alatt hatalmas várakat, erődöket gyártanak, utakat túrnak, alagutakat csinálnak a homokban. Hosszan időznek a homokban, úgyhogy arra figyelj oda, hogy fel ne fázzanak. Öltöztesd fel őket melegen, amíg szükséges! (Remélhetőleg májusban már elég meleg lesz, akkor már le tud ülni odakint is a gyerkőc!)
Játékok a homokozóban >>

sározás
Forrás: ruhacuka.hu

Sározás
Ennél izgalmasabb játékot sok kisfiú el sem tud képzelni! Lehet túrni, gyúrni, maszatolni. Hasonló játékok jutnak eszükbe a sárról is, mint a homokozóban, de a sár az valami egészen más csoda!

Kavicsgyűjtés, botkeresés
Hihetetlen élmény egy aprócska fiú számára, ha az óvodából hazafelé, ha a játszótéren, az erdőben (na, ott aztán főleg) összegyűjthet mindenféle gallyakat, ágakat! A szülőknek érdemes felkészülni nagyobb táskákkal, hátizsákokkal, hogy elférjen a sok-sok kincs. (A botokból gyakran fegyverek lesznek, de sokféle kreatív ötletet is lehet találni, egyéb felhasználásra is!)
Kavicsokból is mindig akad utunkba egy-két gyönyörű színű, fantasztikus formájú, amiket természetesen szintén nem szabad otthagyni az út szélén! Feltétlenül haza kell cipelni! (Kavicsfestés, szalvéta-technika jó program lesz esős délutánokon!)

Rajzolás, rajzverseny krétával
Ma már komoly készletekben kapható az aszfaltkréta. Fiúknak is érdemes beszerezni, ők is szívesen használják! Ők nem virágokat rajzolnak az aszfaltra, ők utakat, városokat, autókat… Ha sok kisfiút tudsz összeterelni krétázni, rendezhetsz nekik versenyt is! És jöhetnek a játékok is!
Játékok aszfaltkrétával>>

kertészkedésKertészkedés
Ami a szülőnek munka, az a kicsi gyereknek még szórakozás. Nincs is annál jobb elfoglaltság, mint gilisztát keresni a földben, krumplit ültetni, hagymát duggatni (lehetőleg anya, apa mellett maximum egy lépéssel!), de az a legjobb móka, hogy a kinyitott vetőmagos csomagot jól megrázza a kicsi, hadd szóródjon a sok mag szerteszét!
Ha az egész család együtt dolgozik a kertben, akkor könnyebben megoldható, hogy a csemete is valóban hasznosan ügyeskedjen, ő is jól érezze magát és a munka is haladjon! Kaphat kicsi szerszámokat a gyerkőc, kijelölhetsz számára egy kis területet, ahol szabadon munkálkodhat!
Kertészkedés a srácokkal >>

Nyári elfoglaltságok >>
Őszi elfoglaltságok >>
TIPPEK FIÚK SZÜLEINEK >>

[wysija_form id=”1″]

Képek: Pixabay.com

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: