Ha szerelmes (lesz) a fiad

szerelmes a fiad

Ki ne emlékezne vissza szívesen tizenéves korára, az első szerelmek idejére! Milyen érzés szülőként látni, hogy a fiad jár abban a cipőben, amiben néhány évvel ezelőtt még te is oly szívesen jártál?
Ez az egyik legszebb, legizgalmasabb időszak a fiatalok számára és rengeteg aggódás ideje a szülők számára. Mesél az érzéseiről, élményeiről a fiad? Miről érdemes beszélgetni vele az első szerelmek kapcsán?


Ha fiatokkal nyíltak voltatok kicsi korától fogva, tabuk nélkül kérdezhetett és választ is kapott a kérdéseire, akkor nem kell különösebben aggódnotok!

Nyíltan beszéljetek, meséljetek!
Ha eddig nem tettétek, akkor viszont kezdjetek el beszélgetni még ma: meséljetek a gyerekeknek arról, hogy Ti, szülők hogyan kezdtétek, ki volt az első szerelmetek. Milyen emlékeitek vannak a kamaszkorotokból, kikhez kapcsolódnak. Ti, szülők, mikor, hol, hogyan ismerkedtetek meg? Meséljétek el a saját romantikus regényeteket a gyerekeiteknek, ezek a legizgalmasabb történetek!

Amikor eljön az idő, a fiatok is könnyebben megnyílik, elmeséli, hogy tetszik neki egy kislány, ha tőletek is ezt látta! És eljön az az idő is, amikor randira készül a srác!

Hogyan készüljön az első randira?
Az első randik helyszínének célszerű valamilyen nyilvános helyet javasolni. Egy gyorsétterem, egy pláza pont megfelel ahhoz, hogy megigyanak egy pohár italt és közben feltegyék egymásnak az első kérdéseket! Fontos, hogy a szülő is tudja, hogy hova ment a gyermeke, és egyezzetek meg abban is, hogy mikor ér haza!

szerelmes a fiadAnyaként mesélhetsz fiadnak azokról az élményekről, amikre különösen szívesen emlékszel. Amikor egy gondosan rejtegetett rózsát varázsolt elő hirtelen a lovagod egy régi randin. Amikor elmentetek egy szép helyre sétálni, amikor meglepett a barátod egy saját készítésű kabalával… (Mindenki fog találni az emlékei között hasonlót.) Apa is mesélhet ifjúkori emlékeiről, ő mivel akart annak idején a szerelme kedvében járni. Azt mondják, a mai fiatalok már nem ismerik az illemszabályokat – Te tanítsd meg a fiadnak! Nem valószínű, hogy a mai lányok rossz néven vennének egy szál virágot, egy felsegített kabátot, egy udvariasan kinyitott ajtót!

Mit veszel észre a fiadon?
Egy új kapcsolat legtöbbször pozitív változásokat is generál (jobban odafigyel az öltözködésére, hamarabb rendet rak maga körül, néha még a tanulmányi eredmények is javulnak), de ha mégis úgy látod, negatív irányban indul el a fiad, akkor próbálj beszélgetni vele! Hívd fel a figyelmét az általad fontosnak ítélt dolgokra, de ne tiltsd el a kapcsolattól. Próbáljatok olyan megoldást találni, ami mindegyikőtöknek megfelel! Hívja meg hozzátok a barátnőjét, ismerjétek meg ti is a lányt, beszélgessetek vele is. (Ha például romlanak a fiad osztályzatai, javasolhatjátok, hogy tanuljanak közösen, segítsenek egymásnak.)

szerelmes a fiadCsak örülj és figyelj!
Fogadd el fiad érzéseit, ne gördíts akadályokat az útjába, de tisztázzátok a korlátokat! (Tudasd a fiaddal, hogy érdemes végigjárni minden egyes lépcsőfokot a szexualitás útján is, nem kell ajtóstól rontani a házba. Az első érintéseknek, csókoknak is megvan a maguk varázsa!) Ha azt látja a fiad, hogy megértő szülő vagy, őszintén, nyíltan fogja megosztani veled az élményeit, kételyeit, kérdéseit is! Sőt, még a véleményedre is kíváncsi lesz! Te csak a háttérből figyelj, örülj a boldogságának!

Vannak dolgok…
Ha szerelmes a fiad, ne cikizd, ne kérdezz rá minden apró részletre, hagyd, hogy ő kezdeményezze a beszélgetést, hagyd, hogy magától meséljen! (Persze vannak olyan dolgok, amiket feltétlenül tudnod kell – ki a barátnő, hol találkoznak, kik lesznek még ott rajtuk kívül, mikorra ér haza –, de hogy pontosan miről beszélgetnek, mit csinálnak… ezt nem fogja az orrodra kötni.)
Ő most gyűjti azokat a szép élményeket, amikre majd ő is szívesen fog visszaemlékezni, amiket valószínűleg a gyerekei fognak egyszer meghallgatni!

TIPPEK FIÚS SZÜLŐKNEK! >>

Kép: Pixabay.com

[wysija_form id=”1″]

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: