Mit tud segíteni egy kisfiú, ha testvére születik?

testvérek

Amikor kistestvér születik, előfordul, hogy az elsőszülött úgy érzi, háttérbe szorul, vele nem törődnek. Természetesen el kell látni az újszülött babát, de nem kell, hogy mindig magányosnak érezze magát a “nagyfiú”. Nem kell, hogy azt érezze, ő már nem fontos! Nem kell, hogy (nagyon) féltékeny legyen! Akármilyen kicsi a korkülönbség, bevonható az elsőszülött is a baba körüli teendőkbe, van amikor valóban segíteni is tud, van amikor csak szemlélődni, de bármikor ott lehet az anya és a baba körül.

Néhány nap alatt megtanulja a fiad, hogy hogyan kell bánni a babával, mi az, ami már fájdalmat okozna a kicsinek, mi az, amit élvez is a kicsi. Később aztán számíthatsz az ügyes nagy testvérre, néhány hét elteltével már lesznek olyan percek, amikor szórakoztatni tudja a kistestvérét.
Egy totyogós elsőszülött is rendkívül boldog lesz, ha érzi, hogy mennyire örül neki a kistestvére, ha látja, hogy a szülei is mosolyogva gyönyörködnek az ő közös játékukban. Ha játszani akar az idősebbik gyermeked a kicsivel, adj neki lehetőséget, készítsd elő a „terepet”, és engedd játszani a gyerekeidet.

Sose hagyd őket felügyelet nélkül és még akkor is tedd bababiztossá a szobát, ha tudod, hogy mellettük leszel.

Ha például a nagyobbik lurkó szeretné a babát ölébe venni, ültesd őt egy biztonságos fotelba, kanapé sarkába, vedd körül párnákkal, majd a kezébe adhatod pár pillanatra, pár percre a kicsit. Igazítsd a kezét a baba köré, hogy a lehető legügyesebben próbálja tartani, majd támaszd meg jól a picit egy-két párnával, és már készülhet is gyorsan egy csodálatos fénykép a testvéri szeretetről! Ezután állj újra ugrásra készen, segíts tartani a babát!

Nehogy azt hidd, hogy a kisfiúk nem szeretnek babázni!
Igazi, élő babával bármikor! Gondold végig, mit segíthet Neked a kistestvér gondozásában a nagyobbik csemetéd! Nem kell komoly dolgokra gondolni, nyilván nem fogja egy óvodás (vagy kisebb) fiúcska bepelenkázni a testvérkéjét, de pelenkázáskor is kaphat ő is feladatot! Kigombolhatja a baba nadrágját, lehúzhatja a lábáról a rugdalózót, akár a törölgetésben is segíthet, de ezt nyilván Te látod, hogy mikor adsz neki is egy törlőkendőt, mikor nem. Egy pisis pelus cseréjénél nem fogja összekenni sem magát, sem a babát egy 2-3 éves gyermek sem, ilyen esetben nyugodtan törölgetheti ő is a kicsit. Ha szeretne ő is krémezni, tanítsd meg, hogy csak egy pici popsi kenőcsöt vegyen az ujjára és mutasd meg neki, hogy hogyan kenje el a kistestvére popsiján. (Fiúk is képesek ilyenre, igen! Erőltetni nem kell, de ha a fiad kéri, engedd, hogy ő is hadd csinálja!)

Ha fürdetéskor körül tudjátok állni a kiskádat, akkor a pár éves lurkó is ügyesen megmosdathatja a babát. (Vizes kézzel simítson végig a kicsi lábain, kezein, szóval „fürdessen”!) Ahogy cseperedik a kistesó, úgy lehet majd egyre többet játszani is fürdés közben. Eleinte lehet vicceseket mutatni, érdekes hangokat kiadni, amin a baba jókat kacag (az ügyes nagy testvér pedig fürdik a sikerben, ha neki sikerül megnevettetnie a picit!), később jöhetnek a pancsolós játékok is!

Amikor már nem csak anyatejet kap a pici, akkor az etetésben is segíthet a bátyus. Megfoghatja ő is a baba kanalát, és próbálkozhat az etetéssel, de ilyenkor feltétlenül állj mellettük, felügyeld őket!
Később egy-egy katonát már a baba szájához emelhet, etetheti a kistestvérét! (Ilyenkor szokott a pici véletlenül beleharapni a bátyja ujjába, amitől könnyen elmehet a nagyobbik gyermek kedve a további próbálkozástól!) Ha használtok cumisüveget, vagy csőrös poharat, akkor az itatást is rábízhatod a nagy fiadra, de mindig nagyon figyelj, segíts neki, hogy ne okozzon problémát a babának!

Szoktatok olvasni? Biztosan van a fiadnak kedvenc könyve, amit már betéve tud, úgy mondja, mintha olvasná! Ezt a könyvet add a kezébe nyugodtan, kérd meg, hogy üljön le a testvérkéjével és olvassa el neki ezt a mesét. Ezután ő fogja folytatni a további kedvencekkel, sokat fognak együtt “olvasni”!

Ha tanultatok sok mondókát, azokat is boldogan fogja megtanítani a kistestvérének az ügyes bátyus! Azokat fogják legjobban élvezni, amikhez mozgások is kapcsolódnak! Meg fogja tanítani a testvérét tapsolni, csip-csip-csókázni, kalácsot sütni, bármire, amit ő már megtanult!

Bármilyen apróság örömet okozhat fiadnak, ha ő is melletted lehet. Ha betakargatja egy pléddel a babát, ha tolhatja ő is a babakocsit, vagy csak egyszerűen odabújhat ő is hozzád, amikor a baba is az öledben van, vagy amíg te szoptatsz!

Keresd meg mindig a lehetőséget, hogy ő is veletek legyen!

Te mit javasolsz? Miben tud még segíteni egy kicsi, amikor megszületik a pici?

ÚJ! ÚJ! ÚJ! Zárt csoport a Srácokat nevelőknek! Ha olyan szülőkkel beszélgetnél szívesen, akik hozzád hasonló helyzetben lehetnek - gyere közénk, csatlakozz! Aztán kérdezz, mesélj, beszélgess!

[wysija_form id=”1″]

Kép: Pixabay.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: