Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

3 vészhelyzet és megelőzésük – Vigyázz a fiadra!

kocsiban

Ahogy az ember szülővé válik, többé nem hunyja le a szemét. Ahhoz, hogy gyermekünket egészségben és biztonságban tudjuk, állandó készenlétre van szükség. Az alábbiakban bemutatunk három olyan veszélyforrást, ami a többség – főleg a kezdő szülők – figyelmét gyakran elkerüli.

 

 

Légzésfigyelő

A légzésfigyelő készülék elsődleges funkciója az, hogy hangjelzéssel figyelmeztessen, ha a baba nem vesz levegőt. A hangjelzés gyakran megoldja a problémát, hiszen a gyermek felriad rá, és újra elkezd lélegezni.

A bababoltban azonban sajnos nem minden esetben hívják fel a szülők figyelmét arra, hogy a légzésfigyelő súlyosabb probléma esetén nem segít – ha a gyermek továbbra sem vesz levegőt, mesterséges lélegeztetésre van szüksége, ami nem várhat a mentők megérkezéséig.

Minden szülőnek tudnia kell, mit tegyen, ha a gyermeke veszélybe kerül. Végezd el az elsősegély tanfolyamot vagy frissítsd fel a tudásodat otthoni gyakorlással!

 

Vészhelyzet: Játékok

Köztudott, hogy nem mindegy, milyen játékot adunk a gyermekünknek. Egyes típusok (pl. hosszú szőrű plüssállatok, apró darabokat tartalmazó játékok) balesetveszélyesek lehetnek, mert a kicsik a szájukba veszik, lenyelhetik és félrenyelhetik őket. Ennek elkerülése érdekében a gyártók feltüntetik a csomagoláson, hogy az adott termék hány éves kortól ajánlott a gyermeknek.

Létezik azonban még egy tényező, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni: a kisebb testvér, aki rendszerint ugyanazzal szeretne játszani, mint a nagy.

Ha játékot veszünk egy gyermeknek, mindig vegyük figyelembe, hogy van-e a családban kisebb testvér, akire az adott termék veszélyes lehet!

 

Vészhelyzet: Autózás

A legtöbb szülő körültekintően odafigyel arra, hogy biztonságos autót válasszon, nem engedi, hogy a gyermek az autóban egyen – nehogy egy hirtelen fékezésnél félrenyeljen –, és vagyonokat költ a legbiztonságosabb gyerekülésre, ami akkor is védelmez, ha baleset történik.

Egy friss kutatásból (Magyar Gumiabroncs Szövetség 2014.) azonban kiderült, hogy a biztonságos gumiabroncs használatra a gyermekes szülők még kevésbé figyelnek oda, mint a gyermektelen sofőrök, holott, szinte mindegy, mennyire óvatosan vezetünk, ha használt, kopott vagy az évszaknak nem megfelelő gumiabroncsok miatt az autó nem engedelmeskedik.

Rendszeresen ellenőrizzük, hogy megfelelő gumiabroncsot használunk-e! Legalább kéthetente mérjünk abroncs nyomást, figyeljünk oda a szokatlan kopásra, cseréljük a gumiabroncsokat, ha a mintázatmélységük túl kicsi, és ha az aszfalt átlagos hőmérséklete 7°C alá csökken, tegyük fel a téli gumiabroncsokat!

ÚJ! ÚJ! ÚJ! Zárt csoport a Srácokat nevelőknek! Ha olyan szülőkkel beszélgetnél szívesen, akik hozzád hasonló helyzetben lehetnek - gyere közénk, csatlakozz! Aztán kérdezz, mesélj, beszélgess!

[wysija_form id=”1″]

Kép: Pixabay.com

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: