Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Egyetemista srácok szobája

srác szoba

Bár már túl vannak a srácok az augusztusi/szeptemberi albérlet keresési őrületen, de a lakások kis méretük miatt sok fejtörést okoznak, nem egyszerű berendezni azokat a fiatalok számára.

Hogyan, milyen praktikák léteznek arra, hogy minden funkciónak legyen helye a szobákban? Hogyan lehet úgy berendezni, hogy praktikus is legyen, és kényelmes is, na meg természetesen hangulatos is?

A fiataloknak nem egyszerű elválniuk a családjuktól, ahol megszokták a kényelmet. Új otthonukban is meg kell teremteniük azt az érzést, hogy otthon vannak, hogy jó hazamenni, csak így fognak jól teljesíteni az iskolában.

Kis lakásukban/szobájukban több funkciónak kell helyet találni: szükségük van ágyakra, tárolóbútorokra, konyhára, fürdőszobára, íróasztalra, étkezőasztalra, esetleg nappalira. Nézzük, milyen praktikák léteznek arra, hogy mindennek meglegyen a helye, mégse tűnjön zsúfoltnak!

srác szoba

1. Kis lakásban nagyon fontos, hogy világos legyen. Legjobb a természetes fény, de előfordulhat egy alagsori, vagy egy földszinti lakás esetében, hogy kevés fény jut be a szobába. Ekkor mindenképpen gondoskodni kell megfelelő mennyiségű fényforrásról: központi világításra a mennyezeten, helyi világításra íróasztalnál, konyhában a pulton/étkezőasztal felett, hangulatvilágításra a képek felett, tv felett/körül, sarkok megvilágítására a tágasságérzet biztosítása miatt.

2. Fontos, hogy többfunkciós bútorok is helyet találjanak a szobában. Ilyen pl. az ottománba rejtett vendégágy vagy tároló funkció, emeletes ágy alatti tárolók, szekrénybe rejtett lehajtható asztal, ágyfunkcióval ellátott nappali kanapé…

3. Érdemes kihasználni a szoba magasságát. Helyezzük az ágyakat egymás fölé (emeletes ágy), érjen a gardrób szekrény/konyhaszekrény plafonig, készíttessünk dobogót… Erről itt láthattok képeket.

srác szoba

4. Ne zsúfoljuk tele bútorokkal a szobát! Persze, igen, egy ilyen albérleti szobában minden funkciónak meg kell találni a helyet, mégis igyekezzünk mellőzni a nagyobb tömegű bútorokat, helyette inkább vásároljunk kisebb, több funkciós bútorokat.

5. Legyen mindig rend, legyen meg mindennek a helye! Az előző ponthoz kapcsolódik, ha van elég tárolóhely, akkor mindennek meglesz a helye, el lehet pakolni. Ha nincsenek meg a feltételek, állandó kupi helye lesz a szoba.

srác szoba

6. Használjunk optikai trükköket a kicsi szobában! Ilyen trükkök pl. egybefüggő terekben egységes padló használata, keskeny területen diagonálban lerakott burkolólap lefektetése, vagy keresztben csíkos mintás lapok használata. Ugyanígy keskeny szobában a rövidebb falon keresztben csíkos festés, vagy tapéta használata, esetleg csíkos függöny felhelyezése. Alacsonyabb belmagasságú helyiségben a mennyezet világos színre való festése, esetleg függőleges vonalak használata, amely megnyújtja a teret magasságban (több keskeny, magas szekrény, függőleges csíkozás a falon, hosszúkás, magas növény…)

7. Tükör használata. A tükör fontos kellék a mindennapokban: megnézzük, hogyan nézünk ki, minden ruhadarab megfelelően áll-e rajtunk. Ezen kívül tértágító hatása is van. Viszont arra figyeljünk, hogy az ágyban fekve ne lássuk benne magunkat (feng shui :))

8. Ha nem muszáj, ne helyezzünk az ablakra nagy, vastag drapériát! A függöny lezárja a helyiséget, inkább hagyjuk szabadon, vagy használjunk áttetsző függönyt, hagy táruljon elénk a külvilág.

srác szoba

További praktikus ötletek ebben és ebben a cikkben olvashatók még. Kicsi fürdőszobáról itt olvashattok, kicsi konyha berendezéséről pedig itt.

Íme a legutóbbi munkám képei egyetemista srácok albérletéből. A lakás 16-17 m2-es csupán, itt kellett helyet találni 2 srác ágyának, tárolóbútorainak, asztalának, konyhájának. A berendezésről itt olvashattok bővebben, láthattok benne ilyen volt, ilyen lett képeket is. A lakás még nincs teljesen készen, folyamatosan alakítgatják a tulajdonosok.

Oláh Bernadett
Lakberendező, feng shui tanácsadó
dettydesign.hu

Lakberendezés fiús szülőknek:
Babaszoba kisfiúknak >>
Témaszobák fiúknak >>
Iskolás fiúk szobája >>
Olvasósarok >>

ÚJ! ÚJ! ÚJ! Zárt csoport a Srácokat nevelőknek! Ha olyan szülőkkel beszélgetnél szívesen, akik hozzád hasonló helyzetben lehetnek - gyere közénk, csatlakozz! Aztán kérdezz, mesélj, beszélgess!

[wysija_form id=”1″]

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: