Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Apa erős és bátor és nagyon okos… – az apa szerepe a fiúk életében

apakép

Évezredek óta formálja a gyermek-apa kapcsolatot a tisztelet és a csodálat, majd felnőve átadja helyét a versengésnek és a lázadásnak. Összeállításunkban kisfiúkat kérdeztünk az édesapjukról.

„Tudod, én annyira olyan szeretnék lenni, mint az apu-papa, annyira erős és bátor” – mondja leplezetlen csodálattal a kis ötéves Máté. Gyorsan kapkodja a levegőt, ahogy felidézi, mi mindenben szeretne apukájára hasonlítani: fociban, pontosabban a dekázásban, autóvezetésben, mert „apa nagyon gyorsan vezet”, gombócevésben. Kolos csak négyéves, nem igazán tudja szavakba önteni, mitől látja olyan nagynak és védelmezőnek az apukáját, de odatesz elénk egy rajzot, amin a kis pálcikaemberke kedvesen csimpaszkodik a nagy pálcikaemberbe, akinek a hűségég kedvéért pont olyan nagy pocak van rajzolva, mint Kolos hús-vér édesapjának.

Dániel már hétéves és nagyon komolyan magyarázza: „Apukámnak igazából űrhajósnak kellett volna lennie, mert nagyon-nagyon okos és nagyon jól számol, meg tudja azt is, hogy mitől marad fent egy repülő a levegőben, meg mitől zuhan le. Szóval apa szerintem igazából űrhajós, és nem is ügyvéd.”  Sajnos a sok, csodálattal vegyes tisztelettel nyilatkozó kisfiú között e-elcsíptünk fátyolos, bizonytalan mondatokat is az apukákról. Jobbára azoknál a gyermekeknél, ahol vagy zajlik még a válóper, vagy ugyan lezajlott, de a szülők között még mindig feszültség uralkodik. A megkérdezett többség azonban egészséges, sok-sok szeretettel-teli apaképet sugárzott, és ez jó dolog, nagyon jó.

apakép
A mély érzelmi kapcsolat mindkettőjük életminőségére kihat

Több kutatás is hangsúlyozta az aktív apai részvétel gyermekekre gyakorolt pozitív hatását. Svéd tudósok húszévnyi vizsgálódás után bebizonyították: a valós és örömteli apai kapcsolat csökkenti a viselkedészavarokat gyermekkorban és fiatal felnőttkori hatása is kimutatható mind a férfiaknál, mind a nőknél. Továbbá a jó apakapcsolat csökkenti az alacsonyabb társadalmi rétegeknél a bűncselekményekre való hajlamot és támogatja az érzelmi, értelmi és kognitív tulajdonságok kibontakozását is – írja a Acta Paediatrica szakfolyóirat.

Kép és szöveg: Családháló

Apukák, ha akarjátok, ha nem, Ti vagytok a követendő példa!
Apa, mint példakép >>
Hogyan vegyen részt az apa a fia nevelésében? >>

Ezt is érdemes elolvasni: Jó, ha apaként ezeket is tudod!

[wysija_form id=”1″]

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: