Fiúkkal az élet – Botis Tamara, egy kisfiú édesanyja

Botis Tamara

A “sokfiús” családok után most kukkantsunk be egy olyan családhoz, ahol egy kisfiú cseperedik! Az édesanya mesél a kisfiú neveléséről, az apa-fiú kapcsolatról, a kedvenc elfoglaltságokról és egy kicsit a munkájáról is!

Mik a legfontosabb tudnivalók rólad?
Botis Tamara vagyok, mindig azt mondom, hogy főállásban feleség és anyuka – ez a két szerep a legfontosabb számomra – mellette a férjem vállalkozását segítem, illetve egy saját online vállalkozást is működtetek otthonról.

Egy korábban megjelent cikkünk szerint a nők titkon mindig kislányra vágynak. Te hogy voltál ezzel?
Nem volt titkos vágyam ezzel kapcsolatban, bár arra tippeltem, hogy lányom lesz, talán azért mert kislányok gondozásában már volt gyakorlatom. Mikor megtudtuk, hogy fiú érkezik, majd kibújtunk a bőrünkből a férjemmel a boldogságtól! Ez azóta is tart. 🙂

Melyik típusba tartozol? Paramama, laza anya? Milyen voltál kezdőként?
Nem voltam az ötpercenként sterilizálós fajta, de azért visszanézve lehettem volna egy kicsit lazább is. Bár talán ezt sokan így gondolják, miután átélték az első újszülöttes időszakot. Amit nem szerettem, az a méregetés, mennyit evett, eleget evett-e. Szerencsére nem tartott sokáig ez az időszak. Ami a kedvencem volt, az az összebújás. Rengeteget cipeltem a fiamat, de egyáltalán nem lett ettől elkényeztetve. Viszont nagyon közel kerültünk egymáshoz

Mik azok az értékek, amiket feltétlenül szeretnél átadni a kisfiadnak?
Én bibliai értékekre nevelem a fiamat. Trendek jönnek, mennek, de ezek az értékek valóságosan időtállóak.

“Katonadolog! Egy fiú nem szokott sírni!” Ilyen és hasonló mondatok elhangzanak-e nálatok?
Ilyeneket nem szoktam mondani, mert sokféle férfi van. Van, aki érzelmesebb, előfordul, hogy sír, valaki számára ez elképzelhetetlen. Ez nem baj, ettől egy fiú nem lesz kevésbé vagy jobban férfias. Viszont arra odafigyelek, hogy kialakuljon a férfiasság tudata. A nemi identitásunk belénk van kódolva a születéstől, és a szülő feladata az, hogy a gyerekét felkészítse a nemének megfelelő szerepek betöltésére, és a másik nem tiszteletére.

Mivel foglalkoztok legszívesebben a szabadidőtökben?
Rengeteg mindent csinálunk együtt, főzünk, játszunk, táncolunk. Még mindketten egész nap otthon vagyunk, úgyhogy tulajdonképpen mindent együtt csinálunk.

Van kedvenc játékotok, könyvetek?
Nagyon szeretjük a könyveket, én kicsi kora óta vadászom a színvonalas mesekönyveket. A most divatos, kicsiknek szóló – szerintem kissé bárgyú – mesék engem eléggé ki tudnak készíteni, bár megértem, hogy ennek a korosztálynak nyilván ez elég izgalmas. 🙂 Élvezem, hogy ezeken túl egyre komplexebb mesekönyveket is egyre hosszabb ideig figyelmesen nézeget, mesél és meséltet a fiam.

Mennyire vesz részt a párod kisfia életében? Szoktak-e fiús programokat szervezni maguknak?
Hála Istennek igen, az én fiam anyás, de csak amennyire apás is. 🙂 A múltkor visszaküldött az ajtóból, hogy most csak a fiúk mennek sétálni, én maradjak szépen itthon. Ez a férjemnek jól esett, nekem meg lett egy szabad órám. 🙂

Nemcsak édesanya vagy, dolgozol is! Mesélj a munkádról, vállalkozásodról! Hogyan kezdted el? Hogyan tudod a családi élettel összeegyeztetni a feladataidat? Van-e segítséged a munkában, háztartásban?
A vállalkozás elindítására a férjem biztatott, sőt az ő ötlete volt a téma, még a honlapcím is. Egyébként sokan kérdezik: hogyan egyezteted össze a kettőt? Erre én mindig azt mondom: sehogy! Soha nem veszek el időt a családomtól a vállalkozás rovására. Alvásidőben, éjszaka dolgozom. Nem azért, mert szuperanya vagyok, egyáltalán nem, csak nagyon erős a „mami-tudatom”, és teljesen biztos vagyok benne, hogy a feleség és az anya szerepe a fő feladatom. Ha választásra kényszerülnék, egy pillanatnyi habozás nélkül lehúznám a vállalkozás rolóját. Ez bizony nem vérbeli vállalkozói szemléletmód, de kit érdekel. Nincs az a pénz, ami megéri a család elhanyagolását. Így lehet, hogy sosem fogok milliókat keresni a vállalkozásomból, de megint csak: kit érdekel? A házimunkáról annyit, magam is elboldogulok vele, egyrészt a férjem és a fiam is segítenek, másrészt az életbe nem jutnak eszembe olyanok, hogy kivasaljam a zoknikat vagy három naponta huzigáljam a bútorokat. 🙂

Kiknek ajánlod a termékedet?
A fentiek persze nem azt jelentik, hogy ne venném komolyan a vállalkozásom, mindig igyekszem érdekes és értékes információkkal szolgálni az olvasóimnak. A termékem, a Vizsgázás Tanfolyam elsősorban egyetemistáknak szól, de a jövőben másféle tanfolyamok is elérhetőek lesznek majd. Illetve személyes konzultációkat is vállalok Budapesten.

Mit üzensz a Srácnevelde olvasóinak?
Szeretném azokat bátorítani, akik főállású anyák! Sohase engedjétek magatokat ledegradálni! A munkahelyünkre a kutya se fog emlékezni, de a gyerekeink maguk a következő generáció, a jövő. Őket jól nevelni a legnagyobb teljesítmény!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: