Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Hogyan készítsd fel kisfiadat az óvodára?

óvodás lesz

Ha már régóta tudod, hogy melyik óvodába fog járni a fiad, akkor már biztosan sokat jártatok a környékén, már sokszor bekukucskáltatok az udvarára, megnéztétek a játékokat, az ott játszó gyerekeket, talán már az óvónőkkel is találkoztatok, kisfiad is ismerkedett velük! Ezekben az esetekben biztosan felmerült a kicsiben jó néhány kérdés!

 

Beszélgessetek az óvodáról!
Amikor csak szóba hozza a fiad, mindig használd ki a lehetőséget, beszélgessetek sokat arról, hogy milyen lesz, amikor már olyan nagy fiú lesz, hogy óvodába járhat! Tisztázzátok, mi az az óvoda! Meséld el, miért lesz ovis (pl azért, mert anyának is dolgoznia kell, vagy mert ő – a kisfiad – nagyon szeret más gyerekekkel játszani és ott aztán igazán sok játszótársa lesz), ki lesz az óvó nénije. Sok óvodában van egy kedves elnevezése is a csoportnak, így már azt is mondhatod, hogy a süni csoportba, a katica csoportba, stb fog ő is járni, sok más kisgyerekkel együtt. Lesznek ott fiúk is, lesznek ott lányok is, lehet játszani a benti játékokkal, az udvaron van egy szép játszótér… Milyen aranyosak az óvónők, mennyi érdekes dolog fog vele történni az oviban! Azt már az elején tisztázzátok, hogy nem fogjátok őt örökre otthagyni, nem adjátok őt az óvó néniknek, csak addig kell az oviban lennie, amíg anya, apa dolgozik. Tisztázzátok, azt is, hogy minden nap ebéd után, vagy uzsonna után ott lesztek érte!

Nézzetek körül alaposan!
Amikor sétálni indultok, tudatosan vedd az irányt az óvoda felé. Hívd fel a lurkó figyelmét, hogy ez az az ovi, ahol már őt is nagyon várják! Mutasd meg a dekorációkon a mesés figurákat (ha van ilyen pl az ablakokon), hívd fel a figyelmét, mennyi jó játék van az udvaron (talán van közöttük valamilyen kedvenc is), a gyerekek milyen jókedvűek ott, milyen jól érzik magukat, mennyien játszanak! Ha – előzetes megbeszélés alapján – be is engednek benneteket, akkor belülről is ismerkedjetek az ovival: hol lesz az ő csoportja, hol fog átöltözni, hol fog kezet mosni!

A várható napirend
Az első szülői értekezleteken elmondják az óvónők, hogy nagyjából hogyan zajlik egy nap az oviban. Ezt is meséld el többször is a kisfiatoknak, akár már otthon is eljátszhattok egy ovis napot. Felvehetitek a benti cipőt, csinálhattok tízórait, figyelhetitek az órát, hova ér a mutató, amikor leültök ebédelni… Ebéd után az ovis szokásoknak megfelelően akár a fogmosás, meseolvasás szertartását is beiktathatjátok, ha eddig másképp csináltátok. Attól függően, hogy “ottalvó” lesz-e a gyermek, tisztázzátok, hogy már ebéd után megy is érte anya, apa, mama, papa, vagy hogy ebéd után még alszik egyet, uzsonnázik, és akkor fogja őt hazavinni valaki.

Játsszatok ovisat!
A kisfiúk játéktárában is akad egy-két plüssállat, akár még baba is! Gyűjtsétek őket össze, alakítsatok ki egy ovis csoportot otthon. Kisfiad is közéjük állhat, lehet ő is óvodás. Kezdhetitek azzal, hogy megérkezik az oviba, köszön, majd a többiekhez (a játékokhoz) csatlakozva ő is elkezd játszani. Óvó néni (anya) hozhat reggelit, aztán énekelhet, barkácsolhattok közösen, majd eljön az ebéd ideje… Közben néha összeveszhet két mackó, de az óvó néni ügyesen megoldja a problémát. Vagy egyik “óvodás” el akar venni egy játékot a kisfiadtól, de ő nem adja… Minden nap más-más helyzetet lehet teremteni a játékoviban is! A végén jön anya/apa a kisfiatokért és ő újra otthon lehet a családjával!

Tanítsd türelemre is!
Tisztázzátok, hogy az óvó néniknek sok kisgyerekre kell figyelniük, ezért meg kell majd várnia, amíg őrá is sor kerül. Ha van testvére, akkor már tudni fogja a kisfiad, hogy a szülei sem tudnak mindig első szóra ugrani, reagálni, így lesz ez az oviban is. Ha még nincs testvér, akkor a szülőkkel érdemes gyakorolni. Ha éppen apa mesél valamit anyának, akkor meg kell várni, míg ő befejezi, csak utána fog tudni odafigyelni apa is, anya is (ne ilyenkor meséljünk el egy egész regényt, ahhoz elég pár mondat is, hogy a kicsi megtanulja megvárni a végét)!

Tanuljon meg alkalmazkodni!
Sok gyerek lesz együtt, elő fog fordulni, hogy többen is ugyanazzal a játékkal akarnak játszani, ugyanakkor akarnak mosdóba menni, ezt tisztázniuk kell majd. Kié legyen a játék, mikor kell odaadni másnak, mikor ne hagyja, hogy elvegyék tőle. Az sem jó, ha mindig mindent el lehet venni tőle, de az sem, ha mindig mindent kivesz társai kezéből. Ebben a felnőttek is segíteni fognak, de nem biztos, hogy minden esetben időben látják meg, ha konfliktus alakul ki két csöppség között. Ha nem jellemző, hogy sokat lenne gyerekek társaságában, akkor járjatok sokat játszótérre, játszóházba, baráti összejövetelekre, ahol sok gyerek között lehet, ahol Te is láthatod, hogy miben erős, miben kell még támogatni, miről kell leszoktatni a fiadat!

Legyen udvarias!
Az óvónők is nagyon szeretik, ha egy kicsi udvariasan szól hozzájuk. Köszön, amikor reggel megérkezik! Kér és megköszön valamit! Ha eddig nem így szoktátok otthon, akkor most kezdjétek el! Kérjen tőled egy pohár vizet, ha szomjas, majd köszönje meg! Te is kérjél tőle valamit, Te is köszönd meg! Tanítsd meg, hogyan szólítsa a felnőtteket! Hogyan mondja el, ha valamiben segítséget kér (ha ki kell mennie wc-re, ha meg kell igazítani a ruháját, ha szomorú, mert elment anya, stb, stb)!

Dicsekedhetsz is!
Felnőttek között is szóba hozhatod – amikor fiacskád is hallja -, hogy Neked már olyan ügyes, nagy fiad van, hogy hamarosan óvodába megy és Te milyen büszke vagy rá! Szerencsés esetben a többi felnőtt veszi a lapot és ők is elismerően nyilatkoznak, még biztatják is a lurkót!

Tartsd a kapcsolatot a többi szülővel!
Ha az ismerőseid körében van olyan család, akiknek a gyermeke a ti ovitokba jár, érdeklődj ezektől a szülőktől a tapasztalataikról! A helyi szokásokról tőlük fogtok a legtöbbet megtudni!
A csemetéiteknek is könnyebb lesz, ha ismerős gyerekekkel is fognak találkozni az oviban!

Biztosítsd fiadat a szeretetedről!
Nyugtasd meg, hogy Te továbbra is nagyon szereted őt, öleld át, ahányszor csak tudod, puszild meg, amikor csak alkalmad van rá! (A fiúknak is nagyon fontos a testi kontaktus!!!) Ne kitaszítottnak érezze magát, tudja azt, hogy ő mindig is a családotok tagja, mindig számíthat Rátok, akkor is, amikor már óvodás lesz!

(Tanács anyukáknak: Magadat is próbáld felkészíteni! Eddig általában a nap 24 órájában együtt voltatok, most pedig idegenek kezébe adod a gyermekedet! Könnyen lehet, hogy sírni fog az első napokban, hetekben – Te bírd ki! Ha azt látja a kicsi, hogy anya is zokog, alig tudja őt elengedni, akkor még bizonytalanabb lesz! Találj ki valami olyan reggeli szertartást, ami mindkettőtök arcára mosolyt csalhat! Készülj valami kedves mondattal, amit majd minden reggel a kisfiad fülébe súghatsz útravalóul!)

Kép: Freedigitalphotos.net

[wysija_form id=”1″]

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: