Mit segítsen otthon a kamasz fiú? – Házimunka tizenéveseknek

házimunka

A kamaszok már minden házimunka elvégzésére képesek. A problémát már nem a tudásuk jelenti, sokkal inkább a hozzáállásuk. Ha kezdettől fogva engedtük, hogy segítsen a gyermek, akkor is, amikor még biztosan nem volt olyan eredménye a kicsi munkájának, mint a felnőttének, ha nem küldtük el, hanem hagytuk, hogy ellesse tőlünk a fortélyokat, megtanulja az adott feladatot jól elvégezni, akkor kamasz korára mindennel tisztában van. De már nem jellemző, hogy azért könyörögne, hogy ő főzhessen, moshasson, takaríthasson. Sőt!

Ha úgy gondoljuk, hogy hiába minden, a kamasz fiunk még mindig nem tud rendesen kitakarítani, rendet rakni, stb, akkor ne sajnáljuk az időt, beszéljük meg újra, mit hogyan szoktunk mi megcsinálni, mit várunk el pontosan a sráctól. Azzal azért nem árt tisztában lennünk, hogy mi sem vagyunk tökéletesek, hallgassuk meg a gyereket is, hátha neki van jobb ötlete egyik-másik módszer helyett. Ha az ő módszerével is elvégezhető úgy a feladat, hogy az eredménnyel mi is elégedettek vagyunk, akkor bízzuk rá nyugodtan! Sőt, érdemes megdicsérni is azért, hogy gondolkodik is, ügyesen kitalálja a számára is legjobb megoldást.

Nézzük végig, hogy hogyan porszívózik, törli a port, mossa fel a padlót, mosogat, terít, stb és ha szerintünk még nem elfogadható a munkájának az eredménye, akkor mutassuk meg neki, hogy mit szeretnénk pontosan. (Vagy kezdjük eleve úgy, hogy mi takarítunk, vagy főzünk, stb, közben magyarázzuk is, mit miért csinálunk, legközelebb pedig már gyermekünkre bízzuk a tennivalót.)
Írhatunk listát azokról a feladatokról, amiben segítséget várunk gyermekünktől. Mindenképpen beszéljük meg, hogy melyiket mikor, milyen gyakorisággal kell elvégeznie. Mit kell egyedül csinálnia, mi az, amiben nekünk kell segítenie (tehát mit csinálunk közösen).

Egy kamasszal szemben már nem irreális elvárás, hogy a saját birodalmában (szobájában, szobarészében) ő tartson rendet és tisztaságot. A ruháit mindig tegye a szennyesbe, esetleg mosson is ki valamit (zoknikat pl), kiteregessen, a tiszta ruhákat rakja a helyükre. Természetesen a közös helyiségek takarításában is számíthatunk a segítségére. Szemetet már egészen kicsi korától ki tudja vinni, bevásárolhat néha, visszaviheti az üres üvegeket (ha megengedhetjük magunknak, akkor az üvegek árán vásárolhat magának valamit). Lehetnek olyan ételek, amiket mindig (többnyire) ő főz, ami az ő specialitása.

Fiúk az autó körül segíthetnek sokat: autómosás, kocsi belső takarítása. A nagyobbak, akiknek már jogosítványuk is van, megismerkedhetnek a szervizzel, eleinte mehetnek a szülővel közösen, később már egyedül is elintézhetnek apróbb ügyeket (pl egy gumicserét).
Évszaknak megfelelően segíthetnek a kerti munkákban: ásás, vetés, fűnyírás, falevelek gereblyézése, hólapátolás.

Ha van feladata a srácnak, akkor végezze is el legjobb tudása szerint. Ha nem győzzük kivárni, míg ő nekiáll, és megcsináljuk mindig helyette, sosem fogja megtanulni, hogy ő is felelős valamiért. Pont ellenkezőleg. Azt fogja megtanulni, hogy anya vagy apa majd úgyis elintézi.
Takarítani, főzni, mosni nem tanítják meg az iskolában, ez a szülők feladata. Ha mi sem tanítjuk meg, nehéz dolga lesz, amikor önálló életet kezd.

Ösztönözni lehet a kamaszokat, ezt döntsük el, hogy mi hogyan szeretnénk. Járjon-e jutalom, ha elvégzi a munkát, vagy valamilyen szankciót helyezünk kilátásba, ha nem végez a feladatával? Ez a szülőkön múlik. Van olyan család, ahol „fizetést” kap a gyermek az otthon végzett munkáért (de vajon anyunak, apunak ki ad ezért munkabért?), van ahol büntetést kap, ha nem takarítja ki a szobáját (ettől biztosan nagy lendületet kap és „örömmel” áll majd neki a takarításnak)! Nem könnyű! Viszont amit megbeszéltünk, azt következetesen tartsuk is be! Ha jutalmat ígértünk, azt valóban kapja is meg a gyerek az elvégzett munka után! Ha nem végezte el a feladatot… Nos, akkor van még min dolgoznunk!

Hogyan tanítsd meg a fiadnak a házimunkák fortélyait? Olvasd el ezeket is!
Eleinte a fiúk is szeretik a házimunkát!
Milyen házimunkát bízhatunk az óvodás fiúkra?
Az iskolás fiúk is részt vesznek a házimunkában

[wysija_form id=”1″]

Kép: Freedigitalphotos.net

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: