Az iskolás fiúk is részt vesznek a házimunkában

autómosás

Azok a fiúk, akik kezdettől fogva segíthettek, ebben a korban már szinte tapasztaltnak számítanak a házimunkában. Nemcsak nem okoz nekik gondot, hogy elvégezzenek valamilyen feladatot, de már a minőséggel is egyre elégedettebbek leszünk.

Takarítás
Iskolás korára fiunknak már valószínűleg van egy kis kuckója, ahol tanul, ahol a leckéit írja, ahol a könyveit tartja. Csak úgy fog tudni igazán hatékonyan felkészülni az iskolára, házi feladatot írni, ha itt rendet tart maga körül. Ha nem a káoszból kell előásni a megfelelő füzetet, könyvet, hanem egyetlen mozdulattal le tudja emelni a megszokott helyéről, hamarabb is elkészülnek a feladatok. Hangulata is kellemesebb egy rendezett térben, mint a rendetlenségben. Reggelente, mielőtt elindul a kissrác az iskolába, már szépen rendbe tudja rakni az ágyát. Délután, a suli után átöltözhet, a ruháit összehajtva teheti a megszokott helyére. A táskáját kipakolhatja, leckeírás után bepakolhatja másnapra. A családi szokásoknak megfelelően naponta, hetente – kinél hogyan alakult ki – ki is takaríthatja a saját kuckóját. Még mindig érdemes inkább azt szóvá tenni, ami jól sikerült, amit ügyesen elvégzett, az iskolásokat is jobban lehet motiválni a dicsérettel! De tényleg csak akkor dicsérjük meg, ha megérdemli (biztosan találunk olyat, amit jól megcsinált – ha csak az egyik sarokból sikerült kiporszívózni minden porszemet, akkor azt dicsérjük meg!)! Ha nagyon elégedetlenek vagyunk, akkor magyarázzuk el, hogy mit és hogyan kellene, meg is mutathatjuk újra, vagy állhatunk mellette, amíg megnézzük, hogy sikerült-e megértenie az elképzelésünket. Egy első osztályos még nem fogja tudni tökéletesen tisztára takarítani a szobát, de mire elvégzi az általános iskolát a gyerek, már illik jól csinálnia. (Sajnos mire megtanul jól takarítani, addigra már nem fog igazán örömmel nekiállni…)

Konyha
Az első igazi sikerek ideje! Felügyelet mellett akár a gáztűzhely használatát is megtanulhatja az iskolás. Már ovisként is hagytuk, hogy krumplit szeleteljen, most már akár meg is pucolhatja, meg is főzheti! Főzhet teát, virslit, tojást is. Az első próbálkozásoknál feltétlenül legyünk fiunk mellett, de lassanként átadhatjuk neki a terepet egy-egy finom étel elkészítéshez. A mai (duplafalú) tejforralókban már a tejbedara, tejberizs, puding főzése sem jelent különösebb kihívást, ebben nem ég oda a tej, hagyjuk, hadd próbálkozzanak a kis kukták! Néhány év múlva a palacsintát is ügyesen fogják dobálni!
A kevésbé szennyezett tányérokkal, poharakkal elkezdheti a mosogatást is!
A tapasztalatok szerint a férfiak nagy részének a legnagyobb nehézséget az utómunkálatok jelentik. Ez már gyerekkorban elkezdődik. Amit elővesznek, azt nem nagyon tudják elpakolni, letörölni az asztalt maguk után. (Pedig fantasztikusakat tudnak sütni, főzni!)

Varrás, vasalás
A varrás, vasalás már nem hozza különösebben lázba az iskolás fiúk többségét. Néhányan azért érdeklődnek és megtanulnak gombot varrni, vagy akár a varrógépet is tudják használni (később nagy hasznát vehetik – például a kollégiumban felvarrhatják a lakótársak gombjait is, néhány szendvicsért cserébe). Azt is hallottam már, hogy igazán szépen csak a férfiak tudnak inget vasalni. Nos, én még nem találkoztam ilyen férfival, de attól akár még igaz is lehet! Te ismersz ilyen férfit? (Neki is meg kellett tanulnia valamikor valakitől a vasalás csínját-bínját.)

Barkácsolás
Ha elég ügyesek voltunk és a mai technikai csodák világában sikerült valami mást is megmutatni, megszerettetni a sráccal, akkor iskolás korában valószínűleg egyre több időt fog tölteni a hobbijával. Ha nagyon szeret pl biciklizni, akkor könnyen lehet, hogy a biciklit szerelgeti, javítgatja is. Apa is biztosan jó néven veszi, ha az iskolás fia kiporszívózza az autót, vagy lemossa az ablakait. Lehet, hogy fúrni-faragni szeret, egyre többet a barkácsol. Ahogy nő a fiunk, úgy tud egyre többet segíteni olyan esetekben, amikor például ki kell cserélni egy égőt, vagy szöget kell verni a falba.
A felsős fiúk már ügyesen segítenek lakásfelújításkor: le tudják festeni az ajtókat, ablakkereteket (persze, a tizediken nem javasolt rájuk bízni az ablakfestést).

Kerti munkák
Ásni, kapálni, vetni már igaziból is segíthet a srác. A nagyobbak kezükbe vehetik a fűnyírót, locsolhatják a kertet.

Kis gazdi
Iskolás korában már tarthat kisállatot úgy a srác, hogy ő maga eteti, itatja naponta, ő cserél almot, ő takarítja kalitkát, ketrecet, stb. Eleinte nagyon figyeljünk oda rá, hogy tényleg jól csinálja-e, megbízható gazdija-e kis kedvencének. Ha megfelelően gondoskodik az állatról, akkor elég csak néha ellenőrizni.

Az iskolás fiúknak is jólesik az elismerés, a köszönet az elvégzett munkáért, ne fukarkodjunk vele! Ha még mindig nem vagyunk elégedettek a munkája minőségével, álljunk mellé, mutassuk meg, beszéljük meg, mit és hogyan szeretnénk, min kellene változtatnia. Ne feledjük, nem vagyunk egyformák! Egyikünk alaposabb, másikunk felületesebb. Egyikünknek egyik dolog a fontosabb, másikunknak a másik. Lehet, hogy lesz olyan házimunka, amit a fiunk még nálunk is szebben el tud végezni, és lehet, hogy lesz olyan, amit sosem fog úgy csinálni, ahogy mi szeretnénk!

Nálatok milyen feladatai vannak a fiúknak? Miben segítenek Nektek?

[wysija_form id=”1″]

Kép: Freedigitalphotos.net

Az iskolás fiúk is részt vesznek a házimunkában” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szia. Az én nagyfiam VASAL! Mikor a kishúgával voltam várandós, akkor szokott rá ő is és a húga is a saját holmijaik vasalására, kb 14 éves volt. Akkoriban szoktattam rá őket a fűnyírásra is a kertben, mert nagyon nem bírtam nagy pocakkal. Azóta is ketten vágják a füvet…

    Kedvelés

  2. Szóval valóban létezik ilyen férfi! 🙂
    Az enyémeket a varrás jobban izgatta (igaz, vasalni én magam sem szoktam túl gyakran). Amikor már tűt is mertem adni a kezükbe, hatalmas gombóccá tudtak “varrni” minden rongydarabot – rettenetesen élvezték.
    Aztán egyikük a suliban olyan fakultációt választott, ahol az egyik trimeszter a varrógép mellett telt. Tök jópofa pizzapárnát varrtak. (Úgy néz ki, mint egy pizzaszelet, gombával, szalámival, olivával a tetején.) Egyetlen szépséghibája, hogy pillanatok alatt bolyhosodott, így meg már nem annyira szereti.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: