Milyen házimunkát bízhatunk az óvodás fiúkra?

házimunka, fiú, srác, konyha

Ha pici korában is hagytuk, hogy kisfiunk is segítsen nekünk a házimunkában, akkor már nem lesz furcsa, ha az óvodás is rendszeresen kap feladatokat. Nyugodtan bízzunk rájuk apróbb dolgokat, az oviban is megoldják!

Házimunka ovis fiúknak

Mit tudnak segíteni a 4-5 éves kisfiúk?
Nagyon ügyesen tudnak teríteni például. Rakjuk az asztalra a tányérokat, evőeszközöket és kérjük meg, hogy ő ossza szét, tegyen mindenkinek egy tányért, mellé az evőeszközöket, szalvétát, stb. Mutassuk meg neki, hogy melyik oldalra tegye a kanalat, melyikre a villát, poharat. A hűtőből – ha már eléri, ha már ki tudja nyitni – ő is kipakolhatja ez ennivalót.

Megpróbálhatja reggelente megigazítani az ágyát, vagy berakni az ágyneműt az ágyneműtartóba (mire kijárja az ovit, ez menni fog!). Előveheti saját maga a ruháját a szekrényből (de mielőtt felöltözne, anyának érdemes leellenőriznie, hogy mehet-e abban a ruhában oviba), ovi után egyedül összehajthatja a levetett ruháját.

Pakolás
A saját szobájában, játékai között már rendet tarthat, de még segítsünk neki, hogy minek hol a helye, mit hova rakjon! Ha nincs kedve rendet rakni, próbáljuk meg játékos formában: először a kékeket pakoljuk el, vagy dobjunk célba, ha valamit zsákban tárolunk, számoljuk, hány kisautó került a polcra, st. A takarítás még mindig nem lesz tökéletes, már nem is annyira lelkes, mint 3 éves kora előtt, de azért még néha lelkesedik és szívesen porszívózgat, vagy söpröget, port törölget.

Varrás
Ha még szívesen van körülöttünk, amikor a ruhákat varrjuk, megpróbálhatja, hogy tud-e bánni a tűvel. Még nem tudja felvarrni a gombot, de már át tudja szúrni a ruhákat a tűvel, úgyhogy kereshetünk olyan selejtes ruhákat, rongydarabokat, amiket ő „megvarrhat”. Lehet, hogy hatalmas gombócot csinál az egészből, de büszke lesz rá, hogy ő varrt! (Ha varrógépet használunk, akkor a pedál lesz a célpont, azt ő akarja nyomni. Néha ezt is meg lehet engedni neki, nagyon hálás lesz érte! Vagy akár az ölünkbe vehetjük és egy picit közösen is varrhatunk!)

Konyha
A konyhában már kipróbálhatja a reszelőt, kaphat kést is egy 4-5 éves óvodás, de mindig tartsuk rajta a szemünket. Felkockázhatja a krumplit, karikázhatja a répát, belerakhatja a tálba egy tészta összetevőit! Nagyon szeretnek golyót formázni (pl kekszbombát), süteményt szaggatni, vagy akár tojáshabbal díszíteni is a fiúk is! A mosogatást is rájuk lehet már bízni egy-egy műanyag tányér erejéig. (Ha nem akarjuk, hogy ússzon a konyha, álljunk mellette, segítsünk neki néha!)

Barkácsolásfestés
Kisebb kalapácsot már kaphat a kezébe, megpróbálhat beverni néhány szöget; igazi csavarokat is meghúzhat már. Kaphat ecsetet is, festegethet velünk a kicsi is. (Nem a falat, de például egy kisebb bútort felújíthatunk közösen, esetleg a kerítésfestésben is segítségünkre lehet.)

Bármilyen házimunkát végzett el, dicsérjük meg, köszönjük meg, hogy segített! Tegyük szóvá, ha valamit jobban megcsinált, mint előző alkalommal – hívjuk fel a figyelmét, hogy fejlődik, egyre ügyesebb! Tudassuk vele, hogy bízunk benne, örülünk, hogy már meg tud valamit csinálni!

[wysija_form id=”1″]

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: