Húsvétolás kicsit másképp

Húsvét, tojásvadászat

Ha Nálatok is a nyuszi hozza a tojást, akkor biztosan Ti is szoktatok füvet gyűjteni, fészket készíteni a gyerekekkel. Kis kosárral elindultok a nagy fűben, és addig szedegetitek a zsenge füvet, míg a kosár alja meg nem telik. Otthon gondosan odakészítitek az erkélyre, teraszra – kinek hol van a bevált helye – és várjátok a nyuszit. Reggel ébredtek a meglepetésre? Vagy már délután, este húsvétoltok?

Mi lenne, ha idén egy kicsit újítanátok?

Nem szedegetnétek a füvet, hanem a fűben rejtenétek el a húsvéti tojást? Baráti családokkal, rokonokkal összefogva lehet rendezni tojáskeresést. A tojáskereséshez lehet készíteni kis táskát (ügyesebb anyukák varrhatnak), vagy beszerezni kosárkát! A gyermekek életkorától függően jól el is lehet rejteni a tojásokat, vagy csak szép sorban elszórni a földön, hogy a picik is könnyen megtalálják, ők is hadd örüljenek a sikernek. Ha ez így túl egyszerűnek tűnik, néhány ötlettel izgalmasabbá tehetitek a programot!

Válasszatok a következő játékok közül!

1. Tappancsok a fűben

Készíts papírból nyuszi lábnyomokat, ezeket helyezd el úgy a fűben, hogy elvezessenek a tojásokhoz. A gyerekeknek csak követniük kell a lábnyomokat! Már annak is nagyon fognak örülni, hogy tényleg itt járt a nyuszi, annak meg még inkább, hogy a nyomokat követve még tojásra is bukkannak a bokor alatt, fa tövében, farakás mellett…

2. Színek életkor szerint

tojásvadászatMegbeszélitek, hogy melyik színű tojást kinek kell gyűjtenie. 2 évesek a pirosat, 4 évesek a lilát, stb. Az egészen kicsiknek segítenek a nagyobb testvérek, vagy a szülők, a 4-5 évesek viszont már biztosan egyedül is boldogulnak (de nekik is lehet segíteni nyugodtan), csak az adott színű tojásokat fogják a kis kosarukba, táskájukba tenni. Jól véssük gyermekünk eszébe, hogy neki milyen színű tojást kell keresnie, a többit hagyja meg a többieknek!
Ezzel a módszerrel biztosíthatjuk, hogy az apróságoknak is jusson tojás, nem fogják elkapkodni a nagyok a kicsik elől.

3. Betűs tojások

A már olvasni tudó gyermekeknek készíthetünk betűs tojásokat. (Matricát ragaszthatunk rájuk, de egyszerű filctollal is feliratozhatjuk.) Amikor összegyűjtötték a gyerekek a tojásokat lehet versenyt rendezni, ki tud több szót kirakni az általa összegyűjtött tojásokon található betűkből. A legtöbb értelmes szót alkotó gyermek díjat kap!

4. Kincskeresés

Rajzolj arról térképet, hogy hol vannak a tojások, pl egy asztalt, ha az asztal alatt kell keresgélni, egy polcot, ha a polcra tetted a tojást. (A kicsiknek ebben a játékban is kell, hogy segítsenek a nagyok, vagy a felnőttek.) Kaphatnak menet közben is feladatokat: pl az egyik rejtekhelyen nem tojás várja a gyerekeket, hanem egy újabb térkép, vagy egy olyan meserészlet, ami utal a következő tojás helyére.

5. Lufikban tojás

Rakj néhány lufiba csokitojást, akaszd fel őket egymás mellé. Néhány vállalkozó kedvű gyermeknek bekötöd a szemét, kezébe adsz egy hegyes tárgyat, pl. kötőtűt, élesebb követ, és indulhat a verseny, ki tudja előbb kiszabadítani a tojást a lufiból. Kinek sikerül először kilyukasztania a lufit? Figyeljünk oda, hogy elég távolság legyen a bekötött szemű gyerekek között, és mindenképpen vigyázzon felnőtt a gyerekekre!

Ha zárt térben játszotok tojáskeresőt, pl a lakásotokban, akkor célszerű megszámolni a megtalált tojásokat, vagy a nap végén leellenőrizni a rejtekhelyeket, hogy ne maradjon sehol csokitojás. Nagyon kellemetlen, amikor hetek múlva kerül elő a kanapé alól egy olvadt csoki!

tojásvadászatHa sikerül a szabadban elrejteni a tojásokat, akkor konkrétan határoljátok be azt a területet (pl addig a padig, fáig, stb), amit át kell fésülniük a gyerekeknek! Ne legyen túl nagy a terület, mert akkor sokáig fognak bóklászni és megunják, de ne is legyen túl kicsi, egy kicsit hadd keresgéljenek!

Ha csokitojást gyűjtötök és még versenyt is rendeztek, akkor a nyerteseknek lehetőleg már ne csoki legyen a jutalmuk, kaphatnak kifestőt, matricát, apróbb játékokat!

Jó keresgélést, vidám játékot!
Kellemes húsvéti ünnepeket!

[wysija_form id=”1″]

Kép: Freedigitalphotos.net

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: