Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Kit utánozhatnak a kisfiúk? – férfias példakép

apával

Milyen az a fiús viselkedés? Hogyan alakul ki és miért? Ki lehet példakép egy kisfiú számára?
Sokkal erősebb hatással van a viselkedésünk a gyermekünkre, mint azt gondolnánk!

Hormonok vagy nevelés

Bár a hormonoknak is van némi szerepük a viselkedésminták kialakulásában, azért a nevelés szerepét nem szabad lebecsülni. Viszonylag korán, körülbelül a gyerekek óvodás korára kialakul a nemekre jellemző viselkedés. Óvodában, de még az iskolában is ritka, ha férfi a pedagógus, tehát férfimintákat szinte csak otthon lát a gyermek. A nemekre jellemző mintákat nem tudatosan sajátítja el a gyermek, hanem a szüleire, családjára figyelve. Az ő viselkedésükből táplálkozik a későbbiek során. Látja, ha apa elmosogat néha, vagy megterít, autót bütyköl, vagy bútort szerel, vagy újságot olvas. (De ha sokat nézheti a tévét, ott azt is látja, hogy a bácsik lövöldöznek, verekednek, csúnyán beszélnek, kiabálnak. Ezeket beépíti az általa kialakított férfiképbe.)

Férfias példakép

A férfias tulajdonságok kialakításában a családnak nagyon fontos a szerepe, különböző férfipéldaképekre van szüksége. Az apák vegyenek részt a fiaik életében aktívan, töltsenek velük minél hosszabb időt! Apával jókat lehet hancúrozni, focizni, de apával lehet barkácsolni, szerelni is. Ha lehetőség van rá, akkor a nagypapát, nagybácsikat, unokatestvéreket is látogassuk meg gyakran, hogy megfigyelhessen más férfiakat is a családban, velük is kipróbálhassa magát, velük is játszhasson.

A férfias viselkedés

A szülők és a pedagógusok is sokkal elnézőbbek, ha egy fiú verekedős, durva. (Ha egy lány viselkedik agresszívan, azt nem tolerálják igazán a felnőttek). Egyes apukák kifejezetten büszkék is a “férfiasan” viselkedő fiaikra. Bár rájuk szólnak, akár még meg is büntetik, de a hangjukból, mimikájukból kiderül, hogy titkon örülnek ők annak, hogy ilyen vagány srác a fiuk.

Ne sírj, nem vagy Te lány!

Bármilyen meglepő, ha elesik, megüti magát egy kisfiú, akkor gyengédségre, simogatásra, vigasztalásra vágyik. Segítsünk neki, könnyebben fogja viselni a fájdalmat! Még ma sem ritka, hogy azt mondjuk, ez nem is fáj, vagy katonadolog, netán, hogy egy igazi férfi nem sír. Ez a legbiztosabb útja annak, hogy a kisfiúk megtanulják inkább elfojtani a könnyeiket, eltitkolni a fájdalmukat. Pedig egy ilyen korú kisfiúnak nagyon fontos, hogy biztonságban érezze magát. Tudnia kell, hogy számíthat anyára, apára, óvó nénire, ha baj van, ha fáj valami. Hadd sírjon, nyugodtan merjen szólni, ha megütötte magát, ha baleset éri, ha bántották! Simogassuk meg, biztassuk, hogy hamarosan el fog múlni, de kitalálhatunk saját praktikákat is: gyógypuszit, vagy csodatapaszt, varázskendőt…

Ha sokat forog a család férfitagjai között is, úgyis lesz kiről másolnia a férfias viselkedést!

[wysija_form id=”1″]

Kép: Freedigitalphotos.net

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: