Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Hogyan cseréljünk pelenkát a kisfiúkon?

pelenkázás

Sok újszülött anyukája érzi úgy az első hetekben, hogy etetésen, altatáson kívül csak a pelenkázásról szól a napja. Az újszülött hólyagja még kicsi, ezért elég gyakran ürít a baba. Bár a mai pelenkákban már nem marad annyira nedves a pici bőre, mint régen, azért ma is célszerű gyakrabban tisztába tenni a csemetéket, az első hetekben akár még éjszaka is. Arra már rögtön az elején érdemes odafigyelni, hogy az éjszakai pelenkacsere csendesebben, gyorsabban történjen, mint a nappali, hadd szokja meg a pici is, hogy különbség van az éjszaka és a nappal között. Éjjel egy etetés, ha szükséges egy gyors pelenkázás és már mehet is vissza az ágyikóba a baba. Eleinte persze ez nem megy ilyen egyszerűen, de idővel megszokja a csöppség.

A pelenkázó
Alakítsunk olyan környezetet, ahol a szülőknek minden oda van készítve a keze ügyébe:
– pelenkázószivacs (vagy matrac, vagy egy pléd is megteszi)
– nedves törlőkendő (vattával is pótolható)
– popsikenőcs
– tiszta pelenka
– extrém esetekre tiszta ruha
+ A babának is legyen valami látnivaló a pelenkázó mellett (pl. forgó, színes kép a falon), később valamilyen játék (egy labda, egy maci), amit a kezébe adhatunk.

Amikor megszületett az első kisfiam, a védőnőnk azzal kezdte, hogy a fiúkat egyszerű pelenkázni, nekik sokkal zártabb a “berendezkedésük”, mint a lányoknak. Ehhez képest a minap azzal szembesültem, hogy sok anyukának voltak dilemmái, főleg ha kislány után érkezett a fiú.

Abban teljes volt az egyetértés az anyukák között – és a könyvek szerzői sem írják másképp -, hogy a kisfiúk nagyon gyakran éppen akkor pisilnek, amikor tisztába teszik őket.

Hogyan tegyük tisztába a kisfiúkat?
Helyezzük a csöppséget a pelenkázóra, majd csomagoljuk ki a ruhájából. (Eleinte mindenképpen kényelmesebb, ha alul nyitható a kisnadrág, vagy rugdalózó, hogy ne kelljen minden pelenkacserénél az öltözéssel bajlódni, elég a kis lábacskákat kihúzni a nadrágból, és már hozzá is férünk a pelushoz.) Bontsuk ki a pelenkát, majd a fent említett okok miatt tartsuk még pár pillanatig a hasára hajtva a pelust, ha nem akarjuk, hogy lelocsoljon a kicsi. Ha már biztonságban érezzük magunkat, nyissuk ki a pelenkát, majd töröljük tisztára a babát. Ne ijedjünk meg, ha kicsomagoláskor a herék felugranak. A hideg okozza, hamarosan helyre áll minden!
törlésNedves törlőkendővel, vagy vizes vattával kezdjük el a törlést a kisfiú pocakján, egészen a köldökig tisztogassuk le. A hajlatokat, ráncokat is törölgessük tisztára, emeljük fel a herezacskót, és a hímvesszőt is, hogy alattuk is letakaríthassuk a területet. (Az előbőrt nem kell húzogatni.) Bokánál egyszerre fogjuk meg a két lábát, emeljük meg, hogy a popsiját és a combját is letakaríthassuk.
Tipp: ha nagyon összekente magát a kicsi, akár a csap alatt is gyorsan le lehet mosdatni, ha már nagyobb, akkor a zuhany használata sokat gyorsít a tisztogatáson.

Ha mindenütt tiszta, töröljük szárazra, vagy hagyjuk pár percig csupaszon, hogy megszáradjon a baba bőre. Ha kisebesedett a feneke, akkor érdemes kicsit szabadon hagyni.

Egy kis játékkal is kombinálhatjuk a pelenkázást
Anya vagy apa a legjobb szórakozás ilyenkor is, nyugodtan énekeljünk, mondókázzunk a babának a pelenkacsere közben is. Egy kis csikizés, kis tornáztatás, sok-sok puszi, kis talpmasszázs nagyon vidámmá tudja tenni ezeket a perceket is.

Krémezés
Ha már elég volt a játékból, ha már száraz a baba bőre, jöhet a popsikenőcs: kenjük be a hímvessző feletti területet, majd a herék körül, valamint a végbél környékét. Van, aki a sok kenőcsre esküszik, mások pedig nem is használnak minden pelenkacserénél krémet. Ezt úgyis látni fogjuk, hogy a babánk bőre mit bír. Ha szükségesnek látjuk, úgyis kenni fogjuk, ha viszont jól bírja nélküle is a kicsi, akkor nem biztos, hogy ragaszkodni fogunk a kenőcs használatához.

Jöhet a tiszta pelenka
Nyissuk szét a tiszta pelust, emeljük meg a babát a bokájánál fogva és toljuk alá a pelenkát úgy, hogy a felső része kb a pici derekával egy vonalban legyen. A kisfiú péniszét igazítsuk a lába felé (különben a dereka felé pisilne), majd hajtsuk rá a pelenkát, ragasszuk be. Annyira legyen szoros a pelus, hogy egy ujjunk még beférjen. Ha nagyon lazára hagyjuk, akkor minden kicsurog, ha viszont nagyon megszorítjuk, akkor a babának lesz kényelmetlen.
Léteznek direkt fiúk számára gyártott pelenkák, ezeknek az elejében van megerősítve a nedvszívó réteg.
Minden családban más típus, más márka válik be. Biztosan kap a család ajándékba is többfélét, de amíg nincs meg a kedvenc, addig érdemes magunknak is újabb fajtákat megvenni, kísérletezni.

Elterelés
Az egészen apró csemeték pelenkázása még nem jelent gondot, de ahogy cseperedik a kis srác, úgy lesz egyre nehezebb a hadművelet. Már nem akar egy helyben megállni sem, nemhogy lefeküdni a pelenkázóra. Készüljünk fel! Kapjon a kezébe egy kis műanyag könyvecskét, kedvenc kis autót, valami csörgő-zörgő játékot. Ha ezek nem kötik le a picit, akkor próbáljuk meg elterelni a figyelmét: mutasd hol a szemed, a füled, hol a lámpa, az óra…

Vannak gyermekek, akik alig várják, hogy kicsomagolják őket és már nyúlnak is az addig fedett területre, nem számít, hogy mi van a pelenkában. Ilyen esetekre kellenek igazán a szülői praktikák! Ha sikerül a játékokkal lekötni, talán megelőzhetjük, hogy belenyúljon, majd mindent összekenjen a baba. Van aki éppen ezért szereti inkább lemosdatni, lezuhanyozni a popsit, más megoldja állva a pelenkázást – kinek mi jön be! Próbálkozzunk!

Ha Neked is van valami jól bevált ötleted, amivel elérted, hogy nyugton maradjon a kicsi, oszd meg velünk!

Ha nem tudod, hogy mit tegyél a fütyivel: Húzd, vagy ne húzd? Hagyd, hogy játsszon vele a kisfiad, vagy ne hagyd? Mi az a fitymaszűkület? Mi van a herékkel?
Dr Ipolyi-Topál Gitta összefoglalójából >> megtudhatod!

[wysija_form id=”1″]

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: