Az óvodás kisfiú

Óvodás

Az óvodás kisfiú már sokban különbözik egy óvodás kislánytól. Mi jellemző az óvodás korosztályra? Miben más egy óvodás kisfiú, mint egy kislány?

Elkezdődik a közösségi élet

Minden gyermeknek jó lenne, ha legalább 3 éves koráig otthon maradhatna, de a fiúk még nehezebben viselik az intézményes korlátokat. A fiúk hajlamosabbak a szorongásra, és ha elhagyatottnak érzik magukat, érzelmileg jobban bezárkóznak, mint a lányok. Magyarországon a legtöbb családban legkésőbb a gyermek 3 éves kora körül az anyának is vissza kell mennie dolgozni, óvodába tehát már majdnem minden kisfiúnak járnia kell.

Nemi különbségek

Óvodáskorban kezdenek elkülönülni egymástól a nemek. A fiúk úgy gondolják, a lányok unalmasak, mert mindig csak babáznak, folyton bőgnek, nem lehet velük birkózni. A srácok bezzeg autóznak, kiabálnak, szaladoznak, fociznak. A fiúk erősek, ügyesek, bátrak. Természetesen sok az eltérés az egyéni tulajdonságokból adódóan, de vannak szabályszerűségek. A fiúk csapatban szeretnek inkább játszani, vagy erejüket összemérni, ennek megfelelően sokkal nagyobb teret igényelnek játékaikhoz. Azokat a játékokat értékelik jobban, amelyben egyértelműen kiderül, ki az erősebb, ki az ügyesebb, ki nyert, ki vesztett. A fiúk között előbb-utóbb kialakul egy rendszer, alá-fölé rendeltségi viszony, valamelyikük irányítóvá, vezetővé válik. A srácok sokszor vad viselkedésükkel hívják fel magukra a figyelmet, ez pedig azt erősíti bennük, hogy “rosszalkodással” tudnak a figyelem középpontjába kerülni. A tanév nagy részében a teremben töltik az időt, ami a fiúk számára egyébként is szűk, viselkedésük tehát még zavaróbb. (A lányok együttműködőbbek, könnyebben kezelhetőek.)

Korlátok, elvárások

Fontos, hogy egyértelműek legyenek az elvárások, legyenek következetesen betartva! Ha otthon is jól működnek a szabályok, akkor az oviban sem fogja meglepetésként érni a gyerekeket, kevesebbet fognak “rosszalkodni”. Ha a felnőttek észreveszik, szóvá is teszik, hogy jól viselkedett a gyermek, igyekszik majd minél több elismerést, dicséretet begyűjteni, tehát jól viselkedni.

A fiúk kommunikációs képességei

Az óvodás lányok szülei szinte a nap minden percéről értesülnek, míg a fiús szülőknek csak morzsák jutnak, ők alig mesélnek valamit az oviban töltött idejükről. Idővel rájön aztán a szülő, hogy hogyan lehet tőlük is megtudni valamit. Az a kérdés általában nem működik, hogy “Mi volt ma az oviban?”, de ha megkérdezzük, mi tetszett aznap legjobban, vagy éppen mi bántotta a legjobban, kivel és mit játszott, mit evett ebédre (bár ez azért általában ki van téve az óvodákban), akkor elkezd majd mesélni. Még így sem fogunk annyi mindent megtudni, mint egy lányos szülő, de a leglényegesebb dolgokról már hallunk valamit. Nem eltitkolni akarják a kisfiúk a velük történteket, egyszerűen az ő beszédkészségük kevésbé fejlett még ebben a korban. Éppen ezért otthon ragadjunk meg minden lehetőséget, hogy beszéljünk velük, valamint olvassunk sokat!

Az kisfiúk erősségei

A fiúk jobban tájékozódnak a térben, ügyesebbek a nagymozgásokban, de a finommotorikus mozgásokban a lányok vezetnek. A lányok jobban bánnak a ceruzával, ollóval, a srácoknak sokszor már az egy helyben ülés is gondot okoz. Egy dologra koncentrálni viszont a fiúk tudnak jobban. Ha elmélyülnek egy játékban, sokszor hiába is szólongatjuk őket, szinte meg sem hallják.

Az óvodás kisfiú “eszközei”

A problémák, konfliktusok kezelésében a fiúk inkább az erejüket vetik be: elveszik, kitépik a társuk kezéből a kívánt játékot; fellökik, megütik a másikat (a lányok az érzelmeikkel próbálnak hatni, elszomorodnak, sírnak). Kisebb csoportokban még gyakrabban kell az óvó néniknek közbelépniük, de ahogy nőnek, úgy egyre ügyesebben tudják már kezelni a helyzetet, megoldani a problémát.

Az óvodás évek alatt sok kihívással szembesülnek az apróságok – és rengeteget tanulnak ezekből!

Kép: Freedigitalphotos.net

[wysija_form id=”1″]

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: