Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Fitymaletapadás, fitymaszűkület

fitymaletapadás

Bár vannak, akik már a kórházban is határozottan megállapítják, hogy melyik csecsemő kisfiú, melyik kislány, azért elég sokáig csak akkor van ennek biztos jele, amikor kibontjuk a pelenkát.

Mire figyelj, ha kisfiút pelenkázol?

Néhány kisfiúnál előfordul fitymaszűkület. Az újszülöttek fitymája le van tapadva, ez természetes. Amikor éppen pelenka nélkül van a baba, figyeld meg, hogy hogyan pisil! Egy újszülött kb gyufaszálnyi vastagságú sugárban pisil. Ha ennél vékonyabban jön, vagy nem is jön rendesen a vizelet, csak csepeg, akkor mutasd meg orvosnak, ő majd segít eldönteni, hogy segítségre van-e szüksége a babádnak, vagy ezt a problémát az idő majd megoldja.

Születéskor a baba fitymája szorosan rá van nőve a hímvessző makkjára, ez a bőrréteg védi a péniszt. Ekkor még nem hátrahúzható, erőltetni sem szabad, ezzel csak fájdalmat okoznál a babának. Arról nem is beszélve, hogy egy sikeres felhúzást követően a fityma valószínűleg visszatapadna, tehát teljesen fölöslegesen okoznál kellemetlenséget a kicsinek. Könnyen előfordulhat az is, hogy a húzogatáskor, feszegetéskor a bőr berepedezik, gyógyulása hegekkel jár, ami újabb szövődményekhez vezet.

A jelenlegi szokás szerint általában 2 éves kor körül hátrahúzzák a fitymát, pedig az újabb megfigyelések azt támasztják alá, hogy természetes folyamatban kb a pubertás korban lenne itt az ideje a fityma húzogatásának. Apránként, egészen kicsit, már hamarabb is meg lehet mozdítani, majd mindig egyre többet, de igazán hátrahúzni csak kamaszkorban lenne ideális (ha fitymaszűkülete van a kisfiúnak, akkor nem szabad feszegetni – a tennivalókról kérdezd a házi orvosodat).

A férfiaknál is megfigyelhető az öntisztulás, úgyhogy fürdetéskor nem kell túlzásokba esni, bízz a természetben és csak langyos, vagy meleg vízzel öblítsd le a hímvesszőt! Normál esetben nincs szükség szappanra és egyéb tisztítószerekre.

A társaddal is beszéljétek meg, hogy hogyan látjátok el a kisfiú nemi szervét – fontos, hogy a párod is tisztában legyen ezekkel a szabályokkal, hogy egyformán gondoskodjatok kisfiatokról!

Ha a baba pénisze kivörösödik, nagy a késztetés, hogy mégis hátrahúzd a fitymát. Ne tedd! Inkább alaposan öblítsd le, mosdasd meg a területet, majd hagyd egy kicsit meztelenül rúgkapálni a kisfiadat. Ha ennyi nem segít, akkor mutasd meg az orvosnak! Lehet, hogy egy új fürdetőszer okoz irritációt, vagy új mosószer használata, esetleg egy új típusú pelenka.

Mi van, ha a kisfiad a kukacával játszik?

Nem kell megijedni, semmi rosszat nem tesz a kicsi, nem tehet kárt magában. Csak felfedezi a saját testét, ahogy az ujjait, lábujjait is.

Ha nem tudod, hogy mit tegyél a fütyivel: Húzd, vagy ne húzd? Hagyd, hogy játsszon vele a kisfiad, vagy ne hagyd? Mi az a fitymaszűkület? Mi van a herékkel?
Dr Ipolyi-Topál Gitta összefoglalójából >> megtudhatod!

[wysija_form id=”1″]

Kép: pixabay.com

Hírdetés

One thought on “Fitymaletapadás, fitymaszűkület

 1. Tisztelt Srácnevelde, kedves Ágnes! 🙂

  Én csupán annyival szeretném kiegészíteni a fenti nagyon jól felépített cikket, hogy Svédországban nem véletlenül nem tépik fel a fitymát, és várnak olykor akár a gyerkőc 10. életévéig is, mivel elsősorban úgyis csak serdülőkorban kezdjük mi fiúk használatba venni a fütyinket, a 10. életév pedig azért pont a legideálisabb kor erre odafigyelnie a szülőnek, mert a 10-11. életév betöltésével ugye ez a kor pont a kezdetét veszi. Addig még nem foglalkozunk vele, utána viszont szép lassan ki-ki a maga biológiai órája szerint egyre inkább.
  Ha ennél hamarabb "tépetjük fel" a gyermekorvos által sok esetben erőszakosan a fitymát, akkor a gyerekben nem pusztán egyfajta félelem magvát ültethetjük el, hanem magunkban a lelkiismeret-furdalásét is, részben mert minden szülőt megviseli valamennyire a látvány, ha a gyermekét "szükségszerűen(?)" kínozzák, részben pedig, ha a gyerek EMIATT nem kezdi el serdülőkorban húzogatni, tisztítgatni, játszani vele, egész 1xűen mert arra emlékszik, hogy fáj neki.
  Az ideális ajánlás a szobatisztaság elérése 2, de inkább 3 év. Minél később, annál jobb. (Az már más kérdés sajnos, hogy melyik orvos milyen elvet vall… : )

  Serdülőkor környékén meg am. is nagyon sok kiskamasznak legalább részlegesen visszatapad a fitymája a makkra, mert…
  > A gyerkőcöt vagy nem tanítottuk meg fütyit alaposan és gondosan megtisztítani, vagy magától nem tanult meg, főleg, ha egy esetleges előzetesen bekövetkezett feltépés emléke még élénk gátlásként kísért benne.
  > Szülőként azt hisszük, azt feltételezzük gyermekünkről, hogy… (ITT rontottuk máris el! NEM HISSZÜK! EZ HIBA! :O GYŐZŐDJÜNK MEG RÓLA!)

  Ha Ön azt hiszi, hogy gyermeke rendben tisztálkodik, szúrópróbaszerűen GYŐZŐDJÖN MEG RÓLA! :O

  Elég csak egykori fórumomra ránézni: A gyakorikérdéseken van olyan nap, amikor csak egy napszakban 4 (azaz NÉGY) 14-17 éves korú kamasz ír ki segélykérést fitymaszűkület miatt. Az index-fórumon nem sokkal jobb a ráta, oda már inkább felnőttebbek írnak, azonban Ön, mint szülő nyugodtabb lenne-e ha gyermeke cápákkal hemzsegő medencében próbálna megtanulni úszni, és erről természetesen utólag értesülne?
  Ezért nézzen rá gyermekére MÉG SERDÜLŐKORBAN IS, mert amikor elbeszélgetek a fiúkkal, olyankor sokszor kiderül, hogy bár szégyenlősek, mégis valahol a szülőtől várnák, hogy fényt derítsen a problémájukról, mivel nem mer neki szólni!

  ˙
  100 szónak is egy a vége: Vegyék figyelembe azt, hogy gyerkőcünk szégyenérzete ellenére nekünk felnőtteknek továbbra is kötelezettségünk van a 18. életévük betöltéséig vigyázni rá, ennek érdekében BESZÉLJÉK MEG vele, hogy Önök szeretnék őt időnként leellenőrizni, akkor a gyerek sokkal inkább elfogadja a szülői felügyeletet, 1ütt is működhet velünk, uakkor érzékeli azt is, hogy törődünk vele, és szeretjük őt, s a kényesebb kérdésekben is számíthat ránk!

  *** *** ***
  Ha megengedik, weboldalamon a http://fityma.net-en részletesebben foglalkozom a témával, és a letapadással, ill. aki igényli, annak segítségére állok a "kényesebb" fiú- és férfikérdésekben, problémákban, azok kezelésében és megoldásában is.

  ˙
  Üdv: EE
  ————————
  http://fityma.net
  ferfiegeszseg.ee33@gmail.com

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: